Virtual Macedonia Forums  

Go Back   Virtual Macedonia Forums > Macedonia > News and Political talks > Macedonian Daily News

Share This Forum!  
  

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 06-12-2010, 02:59   #1 (permalink) Top
יְהֵא שְׁמֵהּ רַבָּא מְבָ
 
barba's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Skopje
Возраст: 40
Sign: Scorpio
Posts: 10,141
Agreed: 121
Agreed 47 Times in 46 Posts
Default Кралска резиденција за Хунзите во Богданци

Quote:
БОГДАНЦИ / 5.12.10 / 18:22
Македонија добива Кралска резиденција!

Палата за кралот на Хунзите ќе никне на Паљурци.

На околу три хектари земја ќе се распостила кралскиот комплекс на потомците на Александар Велики.

Барање за изградба на дворец стигнало директно од северен Пакистан до општина Богданци.

Барањето до доставила Марина Дојчиновска, првата од Македонија која ги посети Хунзите во Пакистан, како официјален застапник на кралското семејство.

Покрај кралска палата, како што јави скопската телевизија Канал 5, предвидена е и изградба на хотел, бизнис со кој кралското семејство се занимавало веќе неколку години.

Градоначалникот на Богданци Ристо Ичков изјави дека општината ја планирала кралската палата на Хунзите во измените на деталниот урбанистички план.

Принцот Газафар Али Кан се очекува овој месец во Македонија.

Земјиштето на кое е предвидена изградбата на кралската резиденција е на министерство за земјоделство.

На почетокот на 2011 година се очекува парцелата да и биде отстапена на општина Богданци, а тие пак, најверојатно, бараните три хектари земјиште ќе им ги подарат на Хунзите. Градоначалникот очекува Паљурци да стане важен културен и историски центар на Македонија.

Резиденцијата на Хунзите ќе граничи со католичкиот манастирски комплекс, со црквата на Апостол Павле, лоцирани околу браната Паљурци.

Принцот на Хунзите, Газафар Али Кан со титула „мир“ и неговата сопруга принцезата Рани Атика првпат дојдоа во Македонија пред околу година и половина. Ова ќе биде второ доаѓање во земјата што ја сметаат за своја прататковина.

Хунзите живеат во северен Пакистан, административно се дел од пакистанската држава од 1974 година, но го задржале кралот.

Освен Хунзите, кои бројат околу 50.000 за потомци на војската на Александар Македонски се сметаат и припадниците на племето Калаши. За разлика од Хунзите кои се исламизирани и образовани, Калашите се неуко племе.

Токму тој факт го користи и соседна Грција која отвори културен центар кај Калашите, а донира и значајни финансиски средства, за наобразба на потомците на Александар Велики./крај/(еР) к5/тт

more da gi pokrstime i odma da se transformirame vo monarhija
__________________
I am that which grips the heart in fright, hearkens night and silence the light!!

Peace is lie, there is only a passion,
Trough passion i gain
strength,
Trough
strength i gain power,
Trough power i gain victory,
Trough victory my chains are broken.

The Force shall set me free

barba is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Богданци Vs Гевгелија xokaido Macedonian cities 6 15-07-2007 07:23


All times are GMT +2. The time now is 23:54.1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51