Virtual Macedonia Forums  

Go Back   Virtual Macedonia Forums > Macedonia > Macedonian cities

Share This Forum!  
  

Macedonian cities Skopje, Tetovo, Bitola, Ohrid, Struga, Kichevo, Debar, Veles, Shtip, Vinica, Berovo, Kochani, Radovish, Gostivar... All about Macedonia and their cities.

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 17-07-2008, 15:39   #1 (permalink) Top
admin

 
MakOhrid's Avatar
 
Join Date: May 2002
Sign: Aries
Posts: 22,632
Agreed: 80
Agreed 35 Times in 33 Posts
Default Makedonski Projekti

We need a separate thread about this Click the image to open in full size.

Click the image to open in full size.

Click the image to open in full size.

Click the image to open in full size.

Short info about the project:

The new southern stand was finished long time ago. At the end of the current project it will be throughly renovated and will get a new semi-transparent roof like the rest of the stadium is supposed to get.
The new northern stand is under construction atm. The old northern stand was demolished in January and the deadline for the project is 18 months.
The eastern and the western stands should go under construction immediately after the new northern stand is finished.

The field and the athletic track are not in a good condition right now and they are to be fixed. The stadium will have completely new and expanded athletic facilities, that will allow events of any kind to be hosted.

The infrastructure around the stadium will also be brought up to date. Additionally, a big multilevel parking facility and a new pedestrian bridge over Vardar are to be built as a part of the project to serve the stadium.

In true Macedonian style, we still don't have an precise official information about the exact final capacity, but considering the capacity of the current southern stand, that mysterious number should be in proximity of 35k.
__________________
MakOhrid is offline   Reply With Quote
Old 17-07-2008, 15:41   #2 (permalink) Top
admin

 
MakOhrid's Avatar
 
Join Date: May 2002
Sign: Aries
Posts: 22,632
Agreed: 80
Agreed 35 Times in 33 Posts
Default

The demolition in January 2007
1
Click the image to open in full size.


Situation at the end of February:
2
Click the image to open in full size.

3
Click the image to open in full size.

4
Click the image to open in full size.


Situation, mid-April
5
Click the image to open in full size.

6
Click the image to open in full size.

7
Click the image to open in full size.

8
Click the image to open in full size.

9
Click the image to open in full size.


Few days ago:
10
Click the image to open in full size.
__________________
MakOhrid is offline   Reply With Quote
Old 17-07-2008, 15:47   #3 (permalink) Top
admin

 
MakOhrid's Avatar
 
Join Date: May 2002
Sign: Aries
Posts: 22,632
Agreed: 80
Agreed 35 Times in 33 Posts
Default

Municipality of Gazi Baba in Skopje announced plans to build a new city square named after Philip II of Macedon. It will be built on 5700 square meters of land, and features include a fountain, stage, and a memorial/statue. The total cost of the project will be around 400.000 euros.Click the image to open in full size.
MakOhrid is offline   Reply With Quote
Old 19-07-2008, 12:22   #4 (permalink) Top
יְהֵא שְׁמֵהּ רַבָּא מְבָ
 
barba's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Skopje
Возраст: 40
Sign: Scorpio
Posts: 10,141
Agreed: 121
Agreed 47 Times in 46 Posts
Default

slasa, neznam za tekstov od kade go izvade na angliski ali ako si go videl nekogash stadionot na Hajduk - Split togash ovoj ke bliznak, takva bila zamislata i pred 25 godini ali neshto se slucilo.
__________________
I am that which grips the heart in fright, hearkens night and silence the light!!

Peace is lie, there is only a passion,
Trough passion i gain
strength,
Trough
strength i gain power,
Trough power i gain victory,
Trough victory my chains are broken.

The Force shall set me free

barba is offline   Reply With Quote
Old 22-11-2009, 10:34   #5 (permalink) Top
Форум почетник
 
^acika_mkd^'s Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: makedonija/probistip
Возраст: 19
Sign: Sagittarius
Posts: 64
Agreed: 0
Agreed 1 Time in 1 Post
Default

hh
^acika_mkd^ is offline   Reply With Quote
Old 16-06-2018, 01:23   #6 (permalink) Top
Пријателот на ЦХ
 
pero bravarot's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 236
Agreed: 0
Agreed 3 Times in 3 Posts
Default

еве ги на куп сите од минатата деценија, единствено недостасува на едно место анализа како минатата власта или приватниците со која брзина и за која цена какви видови на објекти реализирале, а за да се спореди со секоја следна, фактор треба да е бдп-то но и македонските и европските околности

http://www.build.mk/forum/default.asp?C=1

шарените на начинот на кој ја фрлија во лимбо економијата, но и со волја исклучиво за политички отколку економски инвестиции, дури и две децении да се со апсолутна власт прашање е дали некогаш би фатиле исто темпо, дури станале дел од еу, просто макроекономски со своите проекции влечат кон стагнација наместо економски раст т.е. политиките за штедење колку и убаво да звучат во свет кој е потпрен на конзумеризам како двигател никогаш нема да фатат ритам нит со Источна а не пак Западна Европа, што пак значи задолжувања во празно наместо заради државен интервенционизам бар во градежниот сектор а со тоа и бдп-то, тие sds ко да играат на дефлатирачка карта преку еу-пенетрација по секоја цена дури во прашање било и Себството вака како што ерга омнес условено

... но еу никогаш нема да може нам да ни ги устрои развојните планови, за такво нешто требаат сите политички партии да имаат заедничка перспектива односно да се надополнуваат наместо да се саботираат! навидум агенди физибилитки и проекти си стојат по министерствата, но на начинот на кој зад затворени врати се пеглаат нормално дека ќе допринесат до многу ќорсокаци, прост пример Скопскиот Трамвај, за кој и после две децении сеуште нема никаква перспектива дека ќе види бел ден! никој не ни е крив што сакаме на јуриш да градиме, наместо натенане и во континуитет!

речиси и да е невозможна оваа политичка дихотомија sds ~ дпмн, може поубо би било да се рече духотомија, бидејќи во иста држава ко за инат едни против други функционираат, со агалучки табиет за кој другиот е невидлив ко Дух, чекајќи само да се дочепаат на власт каков и лидер имале, но кој дури и да не е скопски фраер ко премиер се поскопјанчува летаргично, ќе оит по ручеци балои или семинари, но нема никогаш да си подаде искрено рака со ривалот од спротивниот табор ... веројатно се додека не се појави некоја стабилна озбилна и голема трета опција која како Центар сето ова ќе го надмине, избалансирувајќи со сите, наместо само со себе, нема ни да дочекаме континуирам и стабилен раст на долг рок!
__________________
...
pero bravarot is offline   Reply With Quote
Old 22-07-2018, 15:32   #7 (permalink) Top
יְהֵא שְׁמֵהּ רַבָּא מְבָ
 
barba's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Skopje
Возраст: 40
Sign: Scorpio
Posts: 10,141
Agreed: 121
Agreed 47 Times in 46 Posts
Default

Quote Originally Posted by: MakOhrid View Post
Municipality of Gazi Baba in Skopje announced plans to build a new city square named after Philip II of Macedon. It will be built on 5700 square meters of land, and features include a fountain, stage, and a memorial/statue. The total cost of the project will be around 400.000 euros.Click the image to open in full size.
nekni pomisliv na ova koga bev vo avtokomanda, sledno odenje ke slikam da vidis kako izgleda
__________________
I am that which grips the heart in fright, hearkens night and silence the light!!

Peace is lie, there is only a passion,
Trough passion i gain
strength,
Trough
strength i gain power,
Trough power i gain victory,
Trough victory my chains are broken.

The Force shall set me free

barba is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

« Macedonia timeless | - »
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Збор-два за 10те најстари градови на земјата Magical Storm Travel and Places to Visit 19 28-12-2009 20:10
Македонски ТВ станици на сателит Christian Audio and Video 28 23-10-2009 07:59
Македонски јазик barba Arts, Culture and Education 21 17-03-2009 11:59
Пронајдени оригинални дела на античко-македонски историчари MakOhrid Macedonian History 19 01-12-2008 14:51


All times are GMT +2. The time now is 03:43.1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51