Virtual Macedonia Forums  

Go Back   Virtual Macedonia Forums > Macedonia > Macedonian History > Mythology

Share This Forum!  
  

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 15-06-2018, 20:14   #1 (permalink) Top
Пријателот на ЦХ
 
pero bravarot's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 236
Agreed: 0
Agreed 3 Times in 3 Posts
Default Грчка Китологија

темава е попрво за грчката нација, одошто егејскиот пантеон, иако грчката нација сака вештачки да се поврзе како директен наследник на истиот, иако во меѓувреме по падот на Рим (како нивен наследник ако се земе во предвид постулатот за Град-Држава кој е извлечен од елинските полиси, иако надграден како империјален кога се проширува вон границите од Рим) и Победата на Христијанството како монотеизмот наспроти политеизмот, но и подоцна преку навалата на Словени, Авари, Келти, Османлии и што се не од освојувачи и мигранти, факт е дека грчката нација како романтичарски нусефект кој имал за цел разбивање на Отоманското Царство од страна на западните хегемони потпрени на масонските ложи билда нација на елински стероиди врз база на територијална сродност, што можеби ќе беше во ред доколку не се појавеше грчки експанзионизам попознат како мегали идеја, односно прибирање на сите територии каде процветала егејската култура во средоземјето, значи со цел присоединување и на Македонија и на Тракија и на сите крајбрежни територии на Мала Азија и Блискиот Исток, што до пола им успеало, а во случај во првата и втората светска војна нивните мецени целосно да завладееле со Мала Азија тоа и ќе им било удоволено, бидејќи конечно Англија која и ги создала како медитерански поморски приврзок доколку успела да ја порази директно или индиректно целосно Отоманска Турција или потем Република Турција посекако ќе морала да им ги даде и тие територии на чување, особено оние територии каде имало Православни однос заради влијанието на Патријаршијата елинизирани Христијани! но до тоа не дошло та грчката мегали идеја запнала на полпат, иако и тој морала озбилно да го асимилира и интегрира во склоп новиот грчки ариевско-национален код, кој како никогаш на овие простори има извршено егзодус врз сите неистомисленици, дали преку етноцид или пак геноцид итн.
и разбирливо иако неоправдано е зошто европеите сакаат ним во се во однос соседите да им угодат, бидејќи толку е наполнет со фалсификати и замена на тези ваквиот национален идентитет, кој бидејќи ко кит лапнал се што може да се лапне од умеењата и знаења на Егејската Цивилизација тешко да се олабаи, што и самата Европа го прифатила како неопходен темел на своето постоење, иако тоа е исто толку романтичарски пристап како и во романтизмот изнедрениот постулат Нација, просто поарно концентрирај и федерализирај го сето минато во едно, а како утре полесно и би се дошло до федеративна Европа, во која токму расцепканоста на многу мали нации не е пожелна, та удри Мујо по тарабе јер тако ти нов Стопан каже, иако Мујо претходно побајаѓи време од туѓ потуѓ вазал бил ...
битно денес за да се оправда овој нов балкански хегемонизам, дури и се' што е македонско мора да се избрише, бидејќи така им се сака и им се може, но, за среќа колку и да имало поткупливи или меки локални властелини, Народот Македонски со лесно не се продава, макар тоа на рати и низ разни сита и решата пробале да го претурат ... сепак реалноста е таква да заради нивната мегали идеја грчките политичари плашејќи се некако некогаш да не дојде на дневен ред сред Европа ваквиот неоправдан историски хегемонизам, гледаат на секој можен начин да го суспендираат, злоупотребат или заобиколат и меѓународното и' европското право, за да не присилат доколку сме толку еа-загреани, сами да го затвориме македонското прашање преку ерга-омнес самоукинување т.е. немаме што да им приговориме за сите неправди кои некогаш некако ги направиле врз македонците во модерната историја ... јасно тука е и бонусот од маркетиншко приграбување на сета Егејска Култура т.н. Хеленизам како исклучиво нивна лиценца, а особено бидејќи златното доба на таа Егејска Цивилизација е периодот на Македонското Царство! немал влог за да издржат дури и таргетирано економско цунами кое Грција ја направи непожелна членка на еу ...
Click the image to open in full size.


---------- Post added at 18:14 ---------- Previous post was at 17:41 ----------

накратко сета оваа грчка китологија почива на два основни темела

1. Егејската Цивилизација како мотив https://en.wikipedia.org/wiki/Aegean_civilizations

2. Грчкото Востание како причина, интересно е само кој го финансирал и кој го поттикнал да се напомене за да се разбере колку слепо мора некој национализам да се брани за истиот да преживее како доминантен
Quote:
On March 13th 1821, twelve days before the official beginning of the War of Independence, the first revolutionary flag was actually raised on the island of Spetses by Laskarina Bouboulina. Twice widowed with 7 children but extremely rich she owned several ships. On April 3rd Spetses revolted, followed by the islands of Hydra and Psara with a total of over 300 ships between them. Bouboulina and her fleet of 8 ships sailed to Nafplion and took part in the siege of the impregnable fortress there. Her later attack on Monemvasia managed to capture that fortress. She took part in the blockade of Pylos and brought supplies to the revolutionaries by sea. Bouboulina became a national hero, one of the first women to play a major role in a revolution. Without her and her ships the Greeks might not have gained their independence. What is less well known is that she was Albanian

https://www.ahistoryofgreece.com/revolution.htm
Камо да можевме да се гледаме како пријатели наместо непријатели како Народи на Балканов кога станува збор за Историјата, и да се бараат пред се заедничките точки наместо подвојувачките, иако тоа е невозможно без демистифицирање на романтичарските митологии, но и сеопшто помирување преку признавање на злосторствата како непожелна оставштина од минатото ... но без да се ресетира античката посесивносттешко и да стигнеме до ресет за минатите два века превирање ...

штета при Самостојноста немале потреба ни Хегел да го читнат па да разберат дека Ним на грците се им е позајмено уште во антиката [1] не дека Ние македонците сме иземени од овој процес како локална култура која била дел од егејската цивилизациска нишка, но Ние не присвојуваме или им негираме на останатите право за нешто ко што тоа го прават грците

хомогениот грчки модел е чист експеримент од германската кујна а со англиски поморски интерес, и како Држава и како Историја и како Нација, што не дека е некаква ерес, но сега е до толку набиена со хомогена фашистичка асимилација кон се' што приграбила да и албанците ги омразува, иако ете заради албанка им тргнало да се осамостојат
__________________
...

Last edited by pero bravarot; 15-06-2018 at 19:44.
pero bravarot is offline   Reply With Quote
The Following User Says Agreed With You pero bravarot For This Post:
MakOhrid (25-06-2018)
Old 07-08-2018, 14:48   #2 (permalink) Top
Пријателот на ЦХ
 
pero bravarot's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 236
Agreed: 0
Agreed 3 Times in 3 Posts
Default

еве тро архивирано продолжение од муабетов од маклезет [1] а од спунт има таму абер за грчки словени што е добра гачака за антиариевска дебата апропо грчката националистичка самобендисаност [2]

интересно е дека и грците не се до толку исклучиви доколку аучниците им се иземени од политички контекст т.е. може да се седне на маса и со нив да се спори, само да не се спариме така :D

последниот пост на страницата 25.02.2010 https://web.archive.org/web/20110727191642/http://agema-makedonin.blogspot.com/

---------- Post added at 12:48 ---------- Previous post was at 12:18 ----------

последната фотка не ја вади директно туку мора од претходно архвираната верзија да се читне, еве ја и издвоено, но тнко дека ќе се разбереме дека и тие се словени, за што може ќе помогне српска мостологија [1] веројатно по некоја аријанска претпоставка но не ситнопаланечка туку ко можеби сродство некакво преку синоите на Дарданус, Идеат и Димот, иако земено така пак се ограничува Чоек на итски претпоставки од локален карактер, иако локално и Штркови пренесувале Деца ...

такво некое дете пр. може да биде некогаш некое од израелското племе Доданим [1] конечно кој може да каже дека навистина не тренирале Штекови тоа да го прават :D а може и од тука пелазгите праќале соколи со семе во пазуви

Click the image to open in full size.
__________________
...
pero bravarot is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are OffAll times are GMT +2. The time now is 03:43.1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51