![]() |
| |||||||
| Важни забелешки |
| Општествени и Природни Науки Дискусии за филозофијата, социологијата, антропологијата, филологијата, лингвистиката, астрономијата, географијата, астрофизиката, физиката, хемијата, биологијата... |
| | Линкови | Алатки за темата | Начин на прикажување |
| | #1 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Форум почетник Регистриран: Mar 2007 Локација: Ohrid, Macedonia, Macedonia.
Мислења: 41
Популарност: ![]() | PODELBA NA VLASTA KAKO OSNOVEN PRINCIP NA ORGANIZACIJATA NA DR@AVNATA VLAST VO R.M. ODNOSOT NA USTAVOT SPREMA ORGANIZACIJATA NA VLASTA -Organizacijata na vlasta zazema znacajno mesto vo ustavot na sekoja zemja.Ustavot,kako osnoven politicko-praven dokument I kako akt na sozdavawe na mehanizmi na vlasta;nu`no gi opredeluva principite {to se odnesuvaat na vidovite dr`avni organi i nivnata nadle`nost, kako i na nivnite me|usebni odnosi. -Organizacijata na vlasta e kompleksen problem od gledna to~ka na funkcioniraweto i me|usebnite odnosi na organite na dr`avnata vlast od osobeno zna~ewe e pra{aweto na Horizontalna organizacija na vlasta.Site klasi~ni teorii za dr`avata se zanimava so pra{aweto na horizontalnata organizacija na vlasta. -Vo ustavnoto ureduvawe na R.M. Pove}e od ~etiri decenii osnoven ustaven princip na horizontalnata organizacija na vlasta be{e sobraniskiot sistem.Vo ramkite na vkupnite raspravi i razgovori za reforma na ustavnoto ureduvawe i na politi~kiot sistem se postavi pra{aweto dali konceptot na sobraniskiot sistem e ostvaren vo praktikata i dali voop{to e ostvarliv, odnosno dali e vo pra{awe realen koncept ili utopisti~ka ideja.Se bara{e odgovor na pra{aweto dali sobraniskiot mo`e vo potpolnost da bide rabotno telo i dali mo`e da ima funkcionalna suprematija vo sistemot na vlasta na op{tinata, odnosno na Republikata.Se smeta deka izgradbata na demokratskoto ustavno ureduvawe i na demokratskiot politi~ki sistem treba da bide sledena i so radikalna reforma na organizacijata na vlasta. -Na~eloto na podelba na vlasta se tretira kako princip koj mo`e da bide re{ava~ki na patot kon natamo{nata demokratizacija na politi~kiot sistem i kon pogolema odgovornost i kompetentnost na dr`avnite organi vo vr{eweto na oddelnite funkcii na dr`avnata vlast. -Vo ustavno-pravnata i politi~kata nauka na~eloto na podelba na vlasta e razrabotena glavno brz osnova na sva}awata na Monteskje koj se obidel da gi poednostavi sva}awata na angliskata politi~ka filozofija i da sozdade politi~ko oru`je na bur`oazijata vo nejzinata borba protiv apsolutizmot na feudalcite i monarhot.Toj ja istaknal nu`nosta dr`avnata vlast da se podeli na tri vlasti(funkcii):Zakonodavna,izvr{na,sudska.Ovie tri funkcii na dr`avnata vlast se nezavisni me|u sebe, zatoa {to im se dovereni na razli~ni organi.Vo isto vreme ovie organi se ograni~uvaat eden so drug i ne dopu{taat edna vlast da bide semo}na.Monteskje ja istaknal podelbata na vlasta kako edinstveno sredstvo za obezbeduvawe na slobodata na |ra|anite. -Ako podelbata na vlata onevozmo`uva da dojde do koncentracija na funkciite na vlasta vo eden organ i do sozdavawe na avtokratski sistem,na~eloto na podelbata na vlasta, vo princip nesomneno dobiva pozitivni karakteristiki i se pojavuva kako instrument za demokratizacijata na politi~kiot sistem , 2.Primen na principot na podelba vo ustavot na R.M. -Ustavot na RM od 1991 go napu{ta sobraniskiot sistem i organizacijata na vlast ja zasnova vrz principot na podelba na vlasta.Vo ovaa smisla podelbata na dr`avnata vlast na zakonodavna,uzvr{na i sudska zazema mo{ne zna~ajno mesto vo ustavot. Ovoj princip se vbrojuva vo redot na temelnite vrednosti na ustavot na RM.Ustavot na~eloto na podelbata na vlasta go tretira kako su{testven faktor za demokratsko funkcionirawe na organite na dr`avnata vlast.Spored ustavot: Sobranieto na RM e nositel na zakonodavnata vlast; Vlasta e nositel na izvr{nata vlast; sudskata vlast ja vr{at sudovite kako samostojni i nezavisni.No mo{ne istaknato mesto zazema i predsedatelot na RM spored ustavot. |
| | |
![]() | Моменталниот број на испратени мислења: 5 Само регистрираните корисници може да ги читаат темите целосно. Притиснете тука за да се регистрирате. | ![]() |
| Тагови |
| власта, Македонија, Поделба, Република |
| Алатки за темата | |
| Начин на прикажување | |
|
|
Слични теми | ||||
| Тема | Темата е отворена од | Форум | Одговори | Последно мислење |
| Палеолитот во Република Македонија | slasa | Македонска Историја | 1 | 04-10-2008 15:04 |
| Енергетика во Република Македонија | BorisVM | Бизнис, Берзи и Економија | 31 | 29-01-2008 00:10 |
| Република Македонија или НАТО? | Jakov | Вести и Политика од Македонија | 51 | 10-11-2007 00:26 |
| ГРБ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА | jotigo | Вести и Политика од Македонија | 57 | 16-10-2007 12:05 |
| ПЈРМ ќе стане Република Македонија во ОН | strich | Вести и Политика од Македонија | 11 | 16-03-2007 11:50 |