Виртуелна Македонија Форуми  

Одете назад   Виртуелна Македонија Форуми > Наука и Култура > Општествени и Природни Науки

Важни забелешки

Општествени и Природни Науки Дискусии за филозофијата, социологијата, антропологијата, филологијата, лингвистиката, астрономијата, географијата, астрофизиката, физиката, хемијата, биологијата...

Линкови Алатки за темата Начин на прикажување
Старо 10-04-2007, 18:49   #1 (Линк до мислењето) Најгоре
Форум почетник

Регистриран: Mar 2007
Локација: Ohrid, Macedonia, Macedonia.
Мислења: 41
Популарност: Wonderboy Новодојденец
Стандардно Поделба на власта во Република Македонија

PODELBA NA VLASTA KAKO OSNOVEN PRINCIP NA ORGANIZACIJATA NA DR@AVNATA VLAST VO R.M.
ODNOSOT NA USTAVOT SPREMA ORGANIZACIJATA NA VLASTA
-Organizacijata na vlasta zazema znacajno mesto vo ustavot na sekoja zemja.Ustavot,kako osnoven politicko-praven dokument I kako akt na sozdavawe na mehanizmi na vlasta;nu`no gi opredeluva principite {to se odnesuvaat na vidovite dr`avni organi i nivnata nadle`nost, kako i na nivnite me|usebni odnosi.
-Organizacijata na vlasta e kompleksen problem od gledna to~ka na funkcioniraweto i me|usebnite odnosi na organite na dr`avnata vlast od osobeno zna~ewe e pra{aweto na Horizontalna organizacija na vlasta.Site klasi~ni teorii za dr`avata se zanimava so pra{aweto na horizontalnata organizacija na vlasta.
-Vo ustavnoto ureduvawe na R.M. Pove}e od ~etiri decenii osnoven ustaven princip na horizontalnata organizacija na vlasta be{e sobraniskiot sistem.Vo ramkite na vkupnite raspravi i razgovori za reforma na ustavnoto ureduvawe i na politi~kiot sistem se postavi pra{aweto dali konceptot na sobraniskiot sistem e ostvaren vo praktikata i dali voop{to e ostvarliv, odnosno dali e vo pra{awe realen koncept ili utopisti~ka ideja.Se bara{e odgovor na pra{aweto dali sobraniskiot mo`e vo potpolnost da bide rabotno telo i dali mo`e da ima funkcionalna suprematija vo sistemot na vlasta na op{tinata, odnosno na Republikata.Se smeta deka izgradbata na demokratskoto ustavno ureduvawe i na demokratskiot politi~ki sistem treba da bide sledena i so radikalna reforma na organizacijata na vlasta.
-Na~eloto na podelba na vlasta se tretira kako princip koj mo`e da bide re{ava~ki na patot kon natamo{nata demokratizacija na politi~kiot sistem i kon pogolema odgovornost i kompetentnost na dr`avnite organi vo vr{eweto na oddelnite funkcii na dr`avnata vlast.
-Vo ustavno-pravnata i politi~kata nauka na~eloto na podelba na vlasta e razrabotena glavno brz osnova na sva}awata na Monteskje koj se obidel da gi poednostavi sva}awata na angliskata politi~ka filozofija i da sozdade politi~ko oru`je na bur`oazijata vo nejzinata borba protiv apsolutizmot na feudalcite i monarhot.Toj ja istaknal nu`nosta dr`avnata vlast da se podeli na tri vlasti(funkcii):Zakonodavna,izvr{na,sudska.Ovie tri funkcii na dr`avnata vlast se nezavisni me|u sebe, zatoa {to im se dovereni na razli~ni organi.Vo isto vreme ovie organi se ograni~uvaat eden so drug i ne dopu{taat edna vlast da bide semo}na.Monteskje ja istaknal podelbata na vlasta kako edinstveno sredstvo za obezbeduvawe na slobodata na |ra|anite.
-Ako podelbata na vlata onevozmo`uva da dojde do koncentracija na funkciite na vlasta vo eden organ i do sozdavawe na avtokratski sistem,na~eloto na podelbata na vlasta, vo princip nesomneno dobiva pozitivni karakteristiki i se pojavuva kako instrument za demokratizacijata na politi~kiot sistem ,

2.Primen na principot na podelba vo ustavot na R.M.
-Ustavot na RM od 1991 go napu{ta sobraniskiot sistem i organizacijata na vlast ja zasnova vrz principot na podelba na vlasta.Vo ovaa smisla podelbata na dr`avnata vlast na zakonodavna,uzvr{na i sudska zazema mo{ne zna~ajno mesto vo ustavot. Ovoj princip se vbrojuva vo redot na temelnite vrednosti na ustavot na RM.Ustavot na~eloto na podelbata na vlasta go tretira kako su{testven faktor za demokratsko funkcionirawe na organite na dr`avnata vlast.Spored ustavot:
Sobranieto na RM e nositel na zakonodavnata vlast; Vlasta e nositel na izvr{nata vlast; sudskata vlast ja vr{at sudovite kako samostojni i nezavisni.No mo{ne istaknato mesto zazema i predsedatelot na RM spored ustavot.
Wonderboy моментално не е присутен  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Одговорете со цитат

Тагови
власта, Македонија, Поделба, Република

Алатки за темата
Начин на прикажување

Правила за одговарање
Не можете да отварате нови теми
Не можете да испраќате мислења
Не можете да прикачувате додатоци
Не можете да ги изменувате вашите мислења

BB кодот е вклучен
Смешковците се вклучени
[IMG] кодот е вклучен
Директно отидете до:

Слични теми
Тема Темата е отворена од Форум Одговори Последно мислење
Палеолитот во Република Македонија slasa Македонска Историја 1 04-10-2008 15:04
Енергетика во Република Македонија BorisVM Бизнис, Берзи и Економија 31 29-01-2008 00:10
Република Македонија или НАТО? Jakov Вести и Политика од Македонија 51 10-11-2007 00:26
ГРБ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА jotigo Вести и Политика од Македонија 57 16-10-2007 12:05
ПЈРМ ќе стане Република Македонија во ОН strich Вести и Политика од Македонија 11 16-03-2007 11:50

Времето е според зоната GMT +1. Моментално часот е 22:47.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69