![]() |
| | #1 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Форум почетник | После целото лекување со анорексија и булемија..... се се чинеше дека иде на добро.... но во еден момент почнав да имам цудни напади кои ги објаснив во еден топик: Рprvite denovi mnogu mi se losese, posle izvesno vreme bev super no kon krajot na avgust pocnav da imam kosmari....mnogu cudni sonista ...povrzani so decinja,bebinja, kucinja nivno rastenje i jas. Pocnav mnogu da se zatvaram da nemam energija, da se plasam da rabotam, da iskacam.....nemozev da placam.....racete i nozete odvreme navreme gi osekav kako od zelezo im i tezea.....posle kratko vreme osven racete pocnuvase srceto silno da mi cuka , nemozev da go skoncentriram pogledot i morav da odam na mesto kako toalet, plakar...koe e malo i bez dnevna svetlina....Ako bev izlezna na kafe ili sl. Nemozev dolgo vreme da sedam .... I koga ke gi pocuvstvuvav simptomite sakav da izbegam da trcam .... No vleguvav vo toalet racete brzo gi mrdam kako da tresam od voda, gi vadev site snoli od kosa i ja busavev meguvreme celo vreme si povtoruvam na glas deka se ke bide vo red..... Ili pak silno vikam vo parce obleka. Koga sum doma.... Bas pred 4-5 dena dodeka piev kafe so tetkami bese utro i me fati pak istiot strav(obicno koga ke stanam sama sum i odam posle na rabota, no toj den odluciv da pijam kafe so drug) i istrcav doma otidov vo toalet. Se sklupciv na plockite, i ne plavev.... Nego se sekavam ispustav krici kako povredeno zivotno....ne bese ni plac, ni zborovi.... Se sekavam ...otprilika deka izgledav kako vo sok koga ke doznaes deka nekoj sto go sakas nenadejno zaginal.......Jas vo toj moment se oplakuvav sebe si..... Barav od sebe na glas da bidam silna....kazuvav deka nemozam...... Sakav da umram.....se posegnav po dolga marama i se obidov da se ugusam......pocnav da ja gubam svesta..... I se isplasiv..... Togas rekov ...NE jas nejkam da umram......no sakam da sum ziva.... A sega sum mrtva odvnatre....trula sum...i bolna i bez prestan prodolziv vo plac i krik ....na set glas da vikam.....Pomognete mi .....nesto mi se slucuva....... Овие напади стануваа се почести и почести, до моментот кога минатиот петок и сабота јас се разбудив и без престан почнав да плачам вриштам....... имав чувсство дека нешто имам во мене.....беше одвратно ... ме смирија со јаки седативи ..... Следниот ден ...во саботата го поминав слично но вечерта качив темепература.... и додека бевме излезени со Х му реков дека не ми е добро и ке одам во тоалет.... Тогаш приметив дека ми истекло млеко од градите и без пррестан ми течеше ако ги допрев градите. Веке следниот ден отидов во клиника и после сите истразувања резултатите беа дека имам израстоци на хипофиза а пролактинот е качен на 100 (а мах е 20) Мегуто ги чекаме и резултатите од магнетна резонанса на глава бидејки се сомневаат на тумор или згрутчена крв, во непосредна близина на хипофизата. [u]Моето прашање е следно:</u> Дали имал некој проблем досега со хипофиза или пак има дополнителни информации за проблем со хипофиза поврзано од некакво искуство или струка. Бидејки за мене е речиси непознато а доктори никогаш немаат доволно време или не сакаат да кажат што е ? |
| | |
| | #2 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Форумски пензионер Регистриран: Feb 2006 Локација: Los Angeles, California, USA. Возраст: 35
Мислења: 7.094
Се согласил: 0
Се согласиле 0 пати во 0 мислења
| Fibi iskreno mi e mnogu zal shto gi imash tie problemi na tvoi godini. Ali ne se davaj, poleka ke se sredi. Napishi sto napravi na klinika.
__________________ |
| | |
| | #3 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Македонка Права Регистриран: Mar 2005 Локација: Македонија
Мислења: 11.273
| Фиби....извини што те прашувам....но зошто не си хоспитализирана???????????? Оној Х не се плаши од тебе?....Нешто во твоите приказни си ми чудна....затоа што луѓе и со помали здравствени проблеми се лечат во соодветни институции. |
| | |
| | #4 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Форум почетник | Jas ovde pisuvam. Inaku se lecam na psihijatar i radiologija. A X nema od sto da se plasi , samo sum covek, so loso mininato i posledici sega. |
| | |
| | #5 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Македонка Права Регистриран: Mar 2005 Локација: Македонија
Мислења: 11.273
| се надевам дека ќе ти биде подобро, најсикрено. Кога ќе размислам....стварно ти е тешко и добро е што си тука член....;) не знам зошто ама размислував многу за тебе и твојата врска со Х....и ЈА ПОДДРЖУВАМ....се додека си среќна со него биди со него.;) Се најдобро Фиби;) |
| | |
| | #6 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Форум почетник | Blagodaram, i jas bi sakala da sum zdrava. |
| | |
| | #7 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Форум почетник Регистриран: Aug 2008 Локација: Skopje Возраст: 40
Мислења: 2
| Nema potreba od hospitaliziranje za vakov slucaj kako na Fibi Ako ti je dijagnosticirana Hiperprolaktinemija, so adenom na Hipofiza toa se tretira so lekovi, i se prati na MR. I jas go imav istiot problem i sega redovno primam terapija i odam na kontroli. Inaku Prolaktinot e hormon na strs taka da ne e nicudo d stres d ase pokaci enormno Pozdrav i ne se sekiraj |
| | |
| | #8 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Форум почетник Регистриран: Aug 2008
Мислења: 1
| Jas go imam istiot problem kako i vas adenom na hipofiza koj veke so godini go kontroliram so terapija.Jas pijam Dobrestone. Dali nekoj od vas pie Doreston? Ili Bromergon? |
| | |
| | #9 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Everybody lies | Ako imate hipofizalna (pituitarna) adenoma ili laktotrofna adenoma nisto strasno. Vo princip toa e benigno tumorce na predniot del na hipofizata narecen adenohipofiza. Od nego se lacat adenocortikotropen hormon-ACTH , somatotropen hormon ili hormon na rast-STH , luteotropen hormon-LH , folikulostimuliracki hormon FSH , tireostimuliracki hormon - TSH , endorfini - hormoni na zadvolstvo i prolactin - PRL. Adenomata moze da go stimulira lacenjeto na bilo koj od ovie hormoni , no najcesto na PRL . Prolaktinot pretstavuva hopmon koj go stimulira lacenjeto na mleko od gradnite zlezdi kaj zenata (lat. Gll.Mammae) za vreme na bremenosta i doenjeto,lacenjeto na hormonot prestanuva po zavrsetokot na doenjeto. Ovoj vid na adenoma ima 2 podvida. Ako tumorot e pomal od 10mm e microadenomata , a ako e pogolem od 10 mm e macroadenomata. Kaj 95% od slucaite so microadenomata ne se javilo zgolemuvanje na tumotot. Kaj bolnite od macroadenomata se pristapuva so po agresiven tretman. Ako farmakoterapijata ne e uspesna togas kako alternativa moze da se pristapi kon operativen zafat ili hemoterapija. Od lekarstva uspeav da gi najdam "Bromocriptine" - bromergon i "Clomid" , a dorestonot mislam deka e "blood thiner". Jas bi vi preporacal da si napravite paleta od testovi za site hormoni koi vi gi navedov , da se osigurate tocno sto pritiska na adenohipofizata. Cesto se slucuva da se dijagnosticira tumor , a da e hematom . Se nadevam deka pomognav barem se informacii i se nadevam deka kje ozdravite za brzo |
| | |
| | #10 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Форум почетник Регистриран: Sep 2008
Мислења: 8
| После целото лекување со анорексија и булемија..... се се чинеше дека иде на добро.... но во еден момент почнав да имам цудни напади кои ги објаснив во еден топик: Рprvite denovi mnogu mi se losese, posle izvesno vreme bev super no kon krajot na avgust pocnav da imam kosmari....mnogu cudni sonista ...povrzani so decinja,bebinja, kucinja nivno rastenje i jas. Pocnav mnogu da se zatvaram da nemam energija, da se plasam da rabotam, da iskacam.....nemozev da placam.....racete i nozete odvreme navreme gi osekav kako od zelezo im i tezea.....posle kratko vreme osven racete pocnuvase srceto silno da mi cuka , nemozev da go skoncentriram pogledot i morav da odam na mesto kako toalet, plakar...koe e malo i bez dnevna svetlina....Ako bev izlezna na kafe ili sl. Nemozev dolgo vreme da sedam .... I koga ke gi pocuvstvuvav simptomite sakav da izbegam da trcam .... No vleguvav vo toalet racete brzo gi mrdam kako da tresam od voda, gi vadev site snoli od kosa i ja busavev meguvreme celo vreme si povtoruvam na glas deka se ke bide vo red..... Ili pak silno vikam vo parce obleka. Koga sum doma.... Bas pred 4-5 dena dodeka piev kafe so tetkami bese utro i me fati pak istiot strav(obicno koga ke stanam sama sum i odam posle na rabota, no toj den odluciv da pijam kafe so drug) i istrcav doma otidov vo toalet. Se sklupciv na plockite, i ne plavev.... Nego se sekavam ispustav krici kako povredeno zivotno....ne bese ni plac, ni zborovi.... Se sekavam ...otprilika deka izgledav kako vo sok koga ke doznaes deka nekoj sto go sakas nenadejno zaginal.......Jas vo toj moment se oplakuvav sebe si..... Barav od sebe na glas da bidam silna....kazuvav deka nemozam...... Sakav da umram.....se posegnav po dolga marama i se obidov da se ugusam......pocnav da ja gubam svesta..... I se isplasiv..... Togas rekov ...NE jas nejkam da umram......no sakam da sum ziva.... A sega sum mrtva odvnatre....trula sum...i bolna i bez prestan prodolziv vo plac i krik ....na set glas da vikam.....Pomognete mi .....nesto mi se slucuva....... Овие напади стануваа се почести и почести, до моментот кога минатиот петок и сабота јас се разбудив и без престан почнав да плачам вриштам....... имав чувсство дека нешто имам во мене.....беше одвратно ... ме смирија со јаки седативи ..... Следниот ден ...во саботата го поминав слично но вечерта качив темепература.... и додека бевме излезени со Х му реков дека не ми е добро и ке одам во тоалет.... Тогаш приметив дека ми истекло млеко од градите и без пррестан ми течеше ако ги допрев градите. Веке следниот ден отидов во клиника и после сите истразувања резултатите беа дека имам израстоци на хипофиза а пролактинот е качен на 100 (а мах е 20) Мегуто ги чекаме и резултатите од магнетна резонанса на глава бидејки се сомневаат на тумор или згрутчена крв, во непосредна близина на хипофизата. [u]Моето прашање е следно:</u> Дали имал некој проблем досега со хипофиза или пак има дополнителни информации за проблем со хипофиза поврзано од некакво искуство или струка. Бидејки за мене е речиси непознато а доктори никогаш немаат доволно време или не сакаат да кажат што е ? javi se vo cetvrtok pretpladne vo endokrinoloskata ambulanta kaj prof.dr-Gordana Pemovska koja e najkompetentna za ovaa sostojba .. Se nadevam ke pomogne |
| | |
| | #11 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Форум почетник Регистриран: Apr 2009
| I jas imam tymor na hipofiza,pravev MR i imam adenom 4mm.Me interesira dali nekoj znae dali treba da se otstrani so operativen zafat ili da prodolzam so apcinja.Ako nekoj go pominal ova mi bila blagodarna da go spodeli iskustvoto so mene.... |
| | |
| | #12 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Форум почетник Регистриран: Sep 2008
| Zdr na site veke podolgo vreme imav pokacen prolactin skoro 1350 mi napravjra rengen na glavata bese vo granici na normala sega go kontroliram so bromerkon i e ok uste gi osegam tie panicni napadi deka ke padnam ke umram i deka ke me snema nemozam sama da se dvizam da setam da sedam vo edno mesto imam bolki vo grbot i vo gradite so trpneje na racete i ako trgnam negde sama vo sekoj moment pomisluvam deka ke padnam a ponekogas pocnuvam da ne gi osegam nozete na dvizenje mislam deka ke se fatam i ke me nosat vo kolicka ima li nekoj vakov problem |
| | |
| | #13 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Форум почетник Регистриран: Sep 2009
| I jas imam adenom na hipofizata ne se sekirajte se se leci so terapija nema mesto za panika i strav. Pijam dostinex od grcija mi go nosat i e najefikasen za eden mesec mi se normalizira prolaktinot.moze da si go naracate vo bilo koja apteka sekako prvo so konsultacija so endokrinolog. |
| | |
![]() |
| Алатки за темата | |
|
|