Виртуелна Македонија Форуми  

Одете назад   Виртуелна Македонија Форуми > Забава и Хумор > Филм и Телевизија

Важни забелешки

Филм и Телевизија Се за филмовите од малите и големите екрани.

Линкови Алатки за темата Начин на прикажување
Старо 17-07-2008, 14:52   #1 (Линк до мислењето) Најгоре
Администратор

Аватарот на slasa

Регистриран: May 2002
Локација: Rejkavik
Знак: Овен
Мислења: 19.663
Блог записи: 3
Популарност: slasa Новодојденец
Испратете порака преку MSN до slasa Испратете порака преку Yahoo до slasa
Стандардно ПРВ ХОМОСЕКСУАЛЕН ФИЛМ ВО МАКЕДОНИЈА

ПРВ ХОМОСЕКСУАЛЕН ФИЛМ ВО МАКЕДОНИЈА
Снаа и свекрва во лезбиска врска
Получасовниот филм го режираше Софија Теодор, по сценарио на Ева Камчевска, а главните актерки се Калина Наумова и Викторија Анѓушева

"Јас знам дека таа ме сака" е насловот на првиот хомосексуален филм на режисерката Софија Теодор, чија реализација заврши неодамна. Приказната е за необичен љубовен однос помеѓу свекрва и снаа кои живеат под ист покрив и се вљубуваат една во друга, затоа што и двете се запоставени од нивните мажи. Свекорот, кого го интересира само фудбал и обложувалници, и синот, кого го интересираат кафеани и алкохол, се причината поради која снаата Сандра (ја игра актерката Калина Наумовска) и свекрвата Лидија ( Виолета Анѓушева) започнуваат лезбиска врска. Во филмот играат и актерите Диме Илиев (свекорот Тео), Бошко Бозаџиски (синот Предраг), Гоце Влахов (во улога на доктор) и двајца статисти. Филмот е сниман на неколку локации низ Скопје. Сценариото е на Ева Кмачевска, продуцент е Симона Тошкиќ, а зад филмот стои продукциска куќа "Ваноти стар".
"Сценаристката Ева малку се збуни на мојата идеја за филмот, но ја прифати. Од идејата до целосната реализација поминаа 10 месеци. Мислам дека ова е прв филм за ваков интимен однос помеѓу свекрва и снаа, не само кај нас туку и во светски рамки. Горда сум поради тоа", вели режисерката на филмот Софија Теодор. Таа истакнува дека, и покрај лезбиската содржина, се трудела да раскаже типично скопска приказна, која ќе ги отслика секојдневјето и импулсот на градот. За снимањето на лезбиските сцени режисерката вели:
"Беше интересно. Додека се подготвувавме се беше о.к., но кога се вклучи камерата, почнаа проблемите. На актерките им требаше време да се адаптираат една на друга. Малку се препиравме како ќе биде, па по неколку проби веќе почнав да се нервирам, и на момент и се обратив на Калина со зборовите 'Сакаш да ти покажам како треба?'. Калина ме погледна и се насмеа, но тоа како да ја испровоцира и следното снимање беше топ. Беа супер, вистински професионалци".
Филмот, кој трае речиси половина час, веќе се прикажувал во Варна (Бугарија), а наскоро треба да биде прикажан и на фестивалот "Браќа Манаки". Во најава се уште неколку фестивали на Балканот, ка

http://www.vest.com.mk/default.asp?i...ubrika=Kultura

Тагови
МАКЕДОНИЈА, прв, филм, ХОМОСЕКСУАЛЕН

Алатки за темата
Начин на прикажување

Правила за одговарање
Не можете да отварате нови теми
Не можете да испраќате мислења
Не можете да прикачувате додатоци
Не можете да ги изменувате вашите мислења

BB кодот е вклучен
Смешковците се вклучени
[IMG] кодот е вклучен
Директно отидете до:

Слични теми
Тема Темата е отворена од Форум Одговори Последно мислење
Последен гледан филм Magical Storm Филм и Телевизија 129 17-11-2008 21:24
Џеки Чен во нов филм Magical Storm Филмски Новости 1 12-07-2008 13:52
Превод за филм jgoce91 Филм и Телевизија 1 22-04-2008 18:21
Холивудски филм за Македонија и за фудбалот Prespa Филм и Телевизија 0 18-04-2008 19:15
Вид на филм WondeR Филм и Телевизија 7 28-03-2008 16:41

Времето е според зоната GMT +1. Моментално часот е 16:54.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74