![]() |
| |||||||
| Важни забелешки |
| Филм и Телевизија Се за филмовите од малите и големите екрани. |
| | Линкови | Алатки за темата | Начин на прикажување |
| | #1 (Линк до мислењето) Најгоре |
| ... | Zosto ne mozev da ja najdam soodvetnata tema so ja imavme ovde na film, kaj so pisevme citati od filmoj, morav vaka edna nova tema da otvoram. Iako ke bidi kratka tema bez diskusii, sepak mislam deka vredi za ovoj film, za ova scena. Ima eden film, ili sekvenci od mali filmcinja so se vika "Paris, je t'aime". Povevke poznati reziseri si imat napraeno mali filmcinja okolu Pariz, se razbira pred se okolu temata ljubov, na eden ili drug nacin. Reziseri kako na primer brakata Cohen, Alexander Payne koj go ima napraveno "Sideways", Gerard Depardieu... http://www.imdb.com/title/tt0401711/ Kako film taka vo celost koga pocnav da go gledam rekov so e ova ne e taka interesno i mozi ne e lesno da prepopracas eden film so e taka na deloj, ama pa mozi ne e coek naucen na vakov tip. Ima okoli 18 dela i so znam nekako nedovrseni ostanaa nekoi, ama to pak ke e to istoto, coek e naucen se da bidi servirano na film, site konci da se jasni, da ima soodveten pocetok i kraj. E ovde ne e taka i ima deloj navistina so ne se mnogu interesni ama pa ima deloj so se mnogu dobri. Pred se brakata Cohen so svojot del "Les Tuileries" e mnogu, mnogu dobar, nema prevod ama slikata kazva se vo ovoj slucaj: Eden drug del, del 18 "14e arrondissement" bese za mene najdobriot i bas poradi toj i celata ova tema. Napisan i resiziran od Alexander Payne. Za zal bez prevod ama eve klip: ...celata scena prevedena, dolga ama citajte, vredi, vervaj: "- Koj ke cita sega? - Jas. - Poveli, Carol. - Jas sakam da raskazam za eden poseben den vo tekot na mojot odmor vo Paris. Jas sekogas sum sonuvala za da odam tamu. Zatoa i pocnav da ucam francunski na ovoj k*rs za vozrasni dve godini. Jas zacuvav pari i otidov vo Paris sest dena. I pettiot den imav jas jetlag i bev umorna celo vreme. Ova bese moeto prvo patuvanje vo Evropa. Jas sakav da odam na odmor dve nedeli, no nemozev da gi ostavam moite kucinja sami tolku dolgo. Mene mi se dopadnaa mnogu muzeite i ulicite vo Pariz. No jadenjeto ne bese tolku dobro kako sto mislev. Jas mislev da zemam edno grupno patuvanje, no jas sum dosta nezavisna, zatoa sto rabotam kako postar vo Denver i sum naucena da odam. Pokraj toa sakav da imam edna vistinska avantura vo stranstvo. I jas sakav da go vezbam francuskiot jazik. - Znaete kade ima eden dobar restorant ovde? - It depends. What kind of food do you like? - Anything. - Do you like Chinese food? - Sure. Se zbora mnogu za Pariz. Deka umetnicite ovde naogat inspiracija. Deka tuka doagaat luge za da najdat nesto novo vo svojot zivot. Deka ovde e mestoto kade covek naoga ljubov. No vo moi godini nemoze covek da ima nekoi ocekuvanja za toa. No jas stignav sepak dosta da razmislam okolu mojot zivot. Jas si velev: Ako jas bev tuka rodena ili imav mnogu pari, ke mozev da ziveam tuka? Kako bi izgledalo ako delev posta ovde i gi zapoznavav lugeto po ulica? Jas mislam deka tie se mnogu prijatni. Jas bev na grobista kade sto ima mnogu poznati zakopano. Jas go vidov grobot na Jean-Paul Sartres i Simon Bolivar. Vo mojata kniga stoese deka tie bea pisateli koi se sakaa. Zatoa i se zakopani zaedno. I togas go vidov i grobot na Porfirio Diaz. Spored mojata kniga toj bese diktator na Meksiko, 35 godini. Bese interesno da stois pokraj tolku silen covek, no toj nemozese da se dvizi ili zboruva, jas mozam. Jas mislev na mojata sestra Patty koja umre mlada. I mislev na mojata majka koja umre od rak minatata godina. Eden den ke bidam i jas mrtva i mozebi nikoj nema da dojdi na mojot grob. No ne mi e gajle za toa. Togas ke bidam umrena. No jas ne sum tazna ko licnost. Bas sprotivno. Jas sum eden sreken covek, so mnogu prijateli i dve prekrasni kucinja. No ponekogas bi bilo prijatno da imas nekoj za da delis raboti. Koga na primer go gledav Pariz sakav da mu recam na nekoj: “Neli e ubavo?”. No nemase nikoj. Si pomisliv dali na mojot eks decko Dave bi mu se dopadnalo patuvanjeto. No jas se pocustvuvav glupo, zatoa sto jas nemam zboruvano so nego veke 11 godini. I sega e toj zenet i ima tri deca. Jas najdov eden ubav, mal park. Jas sednav vo parkot i jadev sendvic koj sto go kupiv. Toj bese dobar. No posle se sluci nesto... Nesto tesko da se opisi. Koga sedev tamu sama vo edna nepoznata zemja.. Daleku od doma..daleku od site sto gi poznavam... Dobiv nekoe custvo. Bese kako jas da se sekavam na nesto so nikogas ne sum go doziveala ili pak nesto sto jas sekogas go cekav. No neznaev sto. Mozebi bese nesto sto jas zaboraviv ili mi nedostigase cel moj zivot. No vo istovreme osetiv radost i taga. No ne nekoja golema taga, zosto jas se custvava deka sum ziva. Da, ziva. Vo toj moment pocnav jas da go sakam Pariz. I togas osetiv deka Paris me saka mene." Ova e perfektno za mene od film, slika i dialog/monolg, podobro zdravje. |
| | |
![]() | Моменталниот број на испратени мислења: 5 Само регистрираните корисници може да ги читаат темите целосно. Притиснете тука за да се регистрирате. | ![]() |
| Тагови |
| paris, taime |
| Алатки за темата | |
| Начин на прикажување | |
|
|
Слични теми | ||||
| Тема | Темата е отворена од | Форум | Одговори | Последно мислење |
| Treaty of Paris signed | BorisVM | На Денешен ден | 0 | 03-09-2008 15:10 |
| Paris celebrates 2,000th birthday | BorisVM | На Денешен ден | 0 | 08-07-2008 13:00 |
| Paris Barclay (52) | BorisVM | Биографии на актери | 0 | 01-07-2008 11:20 |
| Macedonian Appeal To Paris, 1919-08-16! | slasa | Македонска Историја | 0 | 19-04-2008 20:52 |
| Paris Hilton (27) | BorisVM | Биографии на актери | 3 | 18-02-2008 20:12 |