Iskustva i predrasudi… ...za, pomegu Makedoncite vo Makedonija i Makedoncite vo stranstvo.
Ne mi se verva deka naslovot e dovolno jasen, ne mi teknuvase na nesto porazbirlivo so bi ja sumirala ova tema, ama ke objasnam.
Kako Makedonec vo stranstvo, koi se vasite iskustva koga ste Makedonija, kako mislite deka ve gledat lugeto i dali najcesto ja imat lugeto pravata slika od vas. Ili igra poimot stranstvo golema uloga, pozitivno ili negativno ili nekoja kombinacija od dvete?
Kako Makedonec vo Makedonja, kako gledate na nas, ”strancite”, postoi voopsto nie-vie situacija ili? Ima predrasudi, koi?
Jas iako ne vecno ovde na sever i porasnata dolu osekam definitivno nekoja razlika koga ke sum Makedonija. Najcesto se raboti za luge koi ne ti se bliski koi ne te znat to so bese i kako bese i imat eden del mislenja. Eve idi, se praj ova-ona, ima ova-ona, a se so coek saka e tolku ednostavno, da si se vidi so svoite i da si proseta niz mesto so nekogas isto taka bilo moe.
I sega epten :) me interesira dali vie drugite imate slicni iskustva, pred se bi bilo super da gi slusnime site mozni predrasudi, so na kraj kraeva mozi i ne se predrasudi, od nasite ni makedonski Makedonci! :) |