![]() |
| |||||||
| Важни забелешки |
| Македонска Дијаспора За Македонците надвор од Македонија. |
| | Линкови | Алатки за темата | Начин на прикажување |
| | #1 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Форум почетник | Здраво дечки, јас сум моментално во америка со ј1 работна виза. Стигнав овде преку Work & Travel програма. Оваа година планирам да се вратам, да го дозавршам факултетот и повторно да се пробам да дојдам овде, но сакам да се запишам на универзитет. Со газдата каде што работам моментално имам добри професионалн односи и сака да ме задржи овде да работам и е подготвен на секаков чекор за да ми овозможи да работам кај него и наредната година. Во постовите на ДЈ Шема видов нешто околу спонзорирање, тоа е слично како гарантно писмо?!? Извинете, но немам време да прочитам за тоа и за која виза за што е, па доколку некој би можел да ми објасни накратко кое е најдобро решение за мојата ситуација би му бил многу благодарен. Прво, во врска со аплицирањето за нова виза. Дали би можел овојпат сам да си ги средам документите и да се пробам да земам работна виза во амбасада со помош на потребните документи кои би ми ги пратил мојот работодавец, или пак да аплицирам повторно преку агенцијата. Дали би била добра опција да конкурирам во амбасада од самиот почеток за запишување на факултет , па потоа да се пробам да направам нешто откако ке влезам повторно во Америка... Во врска со факултетот можам да имам статус како дипломиран инжињер, или по потреба можам да го одоговлечам завршувањето, се до интервјуто во амбасада, за да имам статус на редовен студент, а откако ке ја земам визата да ја земам и дипломата од факултет и со неа да се пробам да се запишам на факултет откако ке влезам во US како студент со Work & Travel програма. Јас учам на универзитет "Св. Климент Охридски" - Битола, насока техничка информатика, тригодипни студии, по новиот кредит трансфер систем. Мислам дека е по Болоњската конвенција... Не знам дали дипломата од таму би ми била и воопшто нострифицирана! И дали ке ми дозволат да се запишам... Дали има некој начин да го заобиколам финансирањето или да се самофинансирам со помош на некои стипендии. Многу од моите американски колеги ми кажуваат дека има многу стипендии, дури и дека е возможно да се најде стипендија и за студент кој не е американски државјанин. Исто така, дали би можеле да ми предложите ако ништо од ова со факултетот не успее, би сакал да имама поголема работна виза, и за каква виза да аплицирам, и како?!? Однапред благодарам +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Заборавив... Да кажам дека англискиот ми е многу добар, и уште повеќе ми се подобри откак одојдов во USA, па изразувањето пред службеникот не ми представува проблем. Но, доколку аплицирам за запишување на факултет, или за добивање работна виза каков впечаток треба да му оставам на службеникот. Кога аплицирав за работната виза, се правев дека сакам да продолжам со факултетот на постдипломски откако ке се вратам, и се трудев да оставам впечаток дека имам имот, и дека имам планови за дома. И успеа... Но доколку не бидне со запишување на факултет ништо, дали да се држам до истата сторија, и само да надополнам дека веке сум бил еднаш и сум многу задоволен од искуството, и надградбата на јазикот и такви некој ствари и сакам да се повтори истото од лани. Ццц!:D Исто така, за овие Bachelor и MDA или МBА не можам да најдам аналогија со нашите титули, како инжињер, или магистер. Па каква титула би имал јас дококу ги завршам факултет со 3годижни студии. Ако некој знае по новиот систем е важно колку кредити имаш положено, бидејќи титулата доаѓа со кредитите, а не со годините, па не знам дали тоа игра некаква улога... Би имал Bachelor најверојатно, како овде ги групираат дипломците? |
| | |
![]() | Моменталниот број на испратени мислења: 15 Само регистрираните корисници може да ги читаат темите целосно. Притиснете тука за да се регистрирате. | ![]() |
| Тагови |
| Факултет |
| Алатки за темата | |
| Начин на прикажување | |
|
|
Слични теми | ||||
| Тема | Темата е отворена од | Форум | Одговори | Последно мислење |
| Богословски и Исламски факултет под државна капа | BorisVM | Дневни Вести | 0 | 01-07-2008 23:30 |
| Штипјани добија нов факултет за информатика | BorisVM | Дневни Вести | 1 | 31-05-2008 13:39 |
| Подлабок џеб или правен факултет | BorisVM | Дневни Вести | 0 | 30-05-2008 04:35 |
| Финансиски малверзации во работењето на Економскиот факултет во Прилеп | BorisVM | Дневни Вести | 0 | 24-03-2008 03:00 |
| Сменет претседателот на правен факултет | BorisVM | Дневни Вести | 0 | 15-02-2008 23:20 |