![]() |
| |||||||
| Вести и Политика од Македонија Дневни случувања во Македонија. |
![]() |
| | Линкови | Алатки за темата |
| | #1 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Форумски пензионер | Јас имам 28 и нешто години, а возачка дозвола имам една година. Според новиот закон јас немам право да возам после 23 часот без придружба на лице постаро од 25 години и возачка дозвола постара од две години. Доколку ме фати полицијата јас ќе треба да платам 400 евра казна. Ова е најчудниот закон донесен до сега, закон кој е препишан од Хрватскиот ама изгледа дека слабо и одел преводот па лупнале вака глупост. |
| | |
| | #2 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Магаре | А каде е лупната глупоста?
__________________ Тошо Мачорот |
| | |
| | #3 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Форумџија во години Регистриран: Jan 2006 Локација: Macedonia.
Мислења: 2.580
Се согласил: 0
Се согласиле 0 пати во 0 мислења
| Katastrofalniot priod kon noviot zakon za soobrakaj se gleda i od koncepcijata za polaganje vozacki ispiti,so noviot zakon se marginalizira Prilep kako edna od najgolemite opshtini vo Makedonija koja ke nema komisija za polaganje vozacki ispiti.Dokolku nekoj saka da stane vozac vo idnina ke mora da patuva vo Bitola.Lugeto shto go pravele ovoj zakon mora da se korumpirani od odredeni Bitolcani ili pak pojma nemaat shto e toa vozacki ispit,zoshto vo sprotivno ne ja gledam nitu ekonomskata nitu realnata "izdrzanost" na vakov zakon.
__________________ <font size=\"1\">Makedonska vmacedonia</font id=\"size1\"> |
| | |
| | #4 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Форумски пензионер Регистриран: Mar 2006 Локација: Пак дома, МК
Мислења: 6.828
Се согласил: 98
Се согласиле 39 пати во 35 мислења
| ...„Јас имам 28 и нешто години, а возачка дозвола имам една година. Според новиот закон јас немам право да возам после 23 часот без придружба на лице постаро од 25 години и возачка дозвола постара од две години“... Јаков, „Стручното“ лице е помладо од возачот!!!???;) И од кога „полнолетството“ е на 28 години. Секаде во светот (пр. САД, е на 21 година), кај овие открија „топла вода“ ???????? :D:D:D п.с. голем дел од министрите ќе немаат право да возат самостално - или нив „ги возат“!!??? Поздрав!
__________________ Словените не дошле на балканот, се вратиле Македонците |
| | |
| | #5 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Форумџија во години | So mi e gajle imam 24 godini iskustvo od 6 godini ispolnuvam kriterium i spored ovoj zakon znaci so gi vrtam.
__________________ Who are we? Where are we come from? What is our destiny? You dont know the answer??? To find the answer requires "A State Of Trance" |
| | |
| | #6 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Форумџија во години | Убав си е законот. Да не смее секое говедо да вози! да видиме дали и сеа ќе фрчат возачки како и порано. Јас коа полагав, полагав и усмено и тестови и гаражи и што ти не бе.... Ако ако малце да се среди сообраќајов треба...
__________________ Perhaps it is good to have a beautiful mind, but an even greater gift is to discover a beautiful heart. |
| | |
| | #7 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Форум тинејџер Регистриран: May 2006 Локација: Macedonia.
Мислења: 416
| A i so tocak da se povozi covek ne e loso, em ekonomicno em ekoloski. |
| | |
| | #8 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Форумџија во години | Цитат: Originally posted by MK A i so tocak da se povozi covek ne e loso, em ekonomicno em ekoloski.
__________________ Perhaps it is good to have a beautiful mind, but an even greater gift is to discover a beautiful heart. |
| | |
| | #9 (Линк до мислењето) Најгоре |
| What's Your Name | Цитат: Originally posted by ozonce Јас имам 28 и нешто години, а возачка дозвола имам една година. Според новиот закон јас немам право да возам после 23 часот без придружба на лице постаро од 25 години и возачка дозвола постара од две години. Доколку ме фати полицијата јас ќе треба да платам 400 евра казна. Ова е најчудниот закон донесен до сега, закон кој е препишан од Хрватскиот ама изгледа дека слабо и одел преводот па лупнале вака глупост. Колку и да изгледа екстремно на прв поглед законот е добар, еднаш за секогаш ќе се воведе ред само прашање е колку ќе се применува. Добар е оној делот со моторите, дека не смеат скутери после 23 часот да возат барем малце раат човек ќе има од нив.
__________________ Ако доам на кафе, ќе стаиш ли по една ракија? |
| | |
| | #10 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Bacchus Регистриран: Sep 2006 Локација: Skopje, Macedonia. Возраст: 44
Мислења: 846
Се согласиле 4 пати во 3 мислења
| Zakon ko zakon , Evropa i site koi pretendiraat i formalno da stanat clenki na EU , vekje povekje pomalku imaat unificirani zakoni . Moze da se diskutira za nijansi ,tehnika , no problem , osobeno kaj pretendentite e primenata i primenata ......... Za haosot po nasite ulici p(v)icina e pred se nefunkcioniranjeto na policijata, najcesto nemanjeto sankcija , a tek posle kapacitetot i kvalitetot na ulicite. Sekoja normalna drzava saobracajnata i druga kultura ja nametnuva so mehanizmot na kazna i nagrada, sistem nam nepoznat.
__________________ SAPIENTI SAT |
| | |
| | #11 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Da samo shto vo Evropa se polaga vozacki ispit bukvalno vo dvorot a ne kako shto imame ovde nova sostojba Prilepcani da odele vo Bitola ili Struzani vo Ohrid ili Debarcani vo Kicevo ili site da se shetaat po drugite gradovi za da polagaat vozacki ispit.Abe na gluposta i nema kraj dokolku nekoj saka da go maltretira i onaka siromashniot narod koj za polaganje vozacki ispit vo idnina najverojatno ke mora da odi vo Italija na primer kade se slucuvaat i vakvi raboti: Во Палермо градските автобуси ќе ги возат возачи без дозвола ПАЛЕРМО - Локалните власти во сицилијанскиот град Палермо вработила 110 нови возачи на автобуси, бидејќи старите заминале во пензија, но ниту еден од новите нема возачка дозвола за управување со градски автобус. "Никој од нововработените нема соодветна дозвола, но за неколку месеци ќе научат", изјави Алберто кампања, општински претседател задолжен за градскиот персонал кој вработува во градските фисрми за хигиена, гас, превоз, водовод... По оваа одлука на Кампања следуваат коментарите дека за тие неколку месеци, колку им се потребни на новите возачи да научат да возат автобуси, ќе помине изборната кампања за локалните избори, па така фамилиите на нововработените ќе гласаат за партијата на Кампања да остане на власт. Локалната власт во Палерно е од партијата на Берслускони, Форца Италија. По ист терк неодамна биле вработени и голем број роднини и пријатели на локалните власти во палермо како и роднини блиски на луѓето на Берлускони. Така, пишува весникот "Кориера дела сера Џан Антонио Стела", биле вработени 118 возачи на амбулантни коли кои не ги знаеле ни улиците во Палермо, па се губеле низ градот и во најитните случаи. Во ист пакет биле вработувани и болничари, кои според весникот, не знаеле ни болничКи носилки да држат, па пациентите им паѓале од раце.
| | |
| | #12 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Цитат: Originally posted by vardarce Цитат: Originally posted by ozonce Јас имам 28 и нешто години, а возачка дозвола имам една година. Според новиот закон јас немам право да возам после 23 часот без придружба на лице постаро од 25 години и возачка дозвола постара од две години. Доколку ме фати полицијата јас ќе треба да платам 400 евра казна. Ова е најчудниот закон донесен до сега, закон кој е препишан од Хрватскиот ама изгледа дека слабо и одел преводот па лупнале вака глупост. Колку и да изгледа екстремно на прв поглед законот е добар, еднаш за секогаш ќе се воведе ред само прашање е колку ќе се применува. Добар е оној делот со моторите, дека не смеат скутери после 23 часот да возат барем малце раат човек ќе има од нив. Za zemji kako Makedonija kade se vozi po desnata kolovozna lenta osnovnoto pravilo treba da glasi "pravilo od levata strana" so shto bi se namalile soobrakajnite nesreki duri i za 50%,ama toa ne go znaat moronite shto go predlagaat i usvojuvaat noviot zakon.
| | |
| | #13 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Bacchus Регистриран: Sep 2006 Локација: Skopje, Macedonia. Возраст: 44
Мислења: 846
Се согласиле 4 пати во 3 мислења
| Palermo - Sicilia , ima vrska so EU kolku sto ........No se sluci li toa, centralnata vlast ima extra ingerencii , i nema da se razmisluva da gi sprovede. Itekako se striktni koga se raboti za "Jugot". Lokalnata birokratija e problem nasekade , no ima sistem. Idealen sistem nema , no bitni se mehanizmite, razlika od kaj nas , ne si lupaat preterano glava cii e gradonacalnikot, tie se glasaci i nekoj mora da gi zadovoli,a i se znae sto e minimum.
__________________ SAPIENTI SAT |
| | |
| | #14 (Линк до мислењето) Најгоре |
| ...„Јас имам 28 и нешто години, а возачка дозвола имам една година. Според новиот закон јас немам право да возам после 23 часот без придружба на лице постаро од 25 години и возачка дозвола постара од две години“... ...„Убав си е законот. Да не смее секое говедо да вози!“... Unreal, Прочитај го убаво насловот и имај МАЛКУ - РЕСПЕКТ!:):) п.с. за твоја информација - имам „возачка“ од Април 1971.година, немав 28, и не мислам дека некој вози подобро од мене.;) Поздрав!
| | |
| | #15 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Форумски пензионер | Респект од кој... кога некој не е засегнат од некој проблем, проблемот за него не е проблем.
__________________ "Јас не познавам друг народ кој повеќе страдал од предавствата на своите синови - изроди како македонскиот" Па како што би рекле во источна Африка: harambee! |
| | |
| | #16 (Линк до мислењето) Најгоре |
| _________ Регистриран: May 2005 Локација: Германија
Мислења: 6.601
Се согласиле 6 пати во 5 мислења
| Se raboti za vozach so i vozach bez iskustvo. Dozvolata se dava "na proba" vo prviot period (2god.) i novite vozachi (pokraj toa shto go spomna Ozonce) nemaat pravo na alkohol vo krvta. toa so dozvolite "na proba" e od EU i vo DE go ima vekje dosta dolgo vreme,koe e ok spored mene.vremena rabota e,nishto povekje,dodeka se dobie oset i mala rutina... toa so pridruzhbata e malku nezgodno regulirano, no e od aspekt da ne brlavat decata. pametno bi bilo da ima i nekoja granica za povozrasnite novi shoferi shto vekje gi pominale "pubertetskite godini". Malku e glupo da na primer nekoj so 45god. Nesmee da vozi navecher ako ne go kachi dedoto (shto i denski slabo gleda,a kamo li nokje) ili sinot shto polozhil porano a vo momentot ima na pr. 25god. pa tatkoto da go moli sinot za da svrti edno krugche so kolata po bulevar :D (sepak za iskluchoci zboram,no nema da e losho da se regulira podobro so vozrasta na vozachite...) inaku se ogranichuva i mokjnosta (75kw) za onie "na proba" ,shto e isto ok.
__________________ home sweet home |
| | |
| | #17 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Магаре | Возењето е една од работите кај кои со тек на времето се стекнува искуство и пред се рутина. Од тука не гледам никаков проблем во одредбите со кои им се лимитира времето или количеството алкохол или така да кажам им се скратени дел од “правата“ на помладите и понеискусните возачи. За да се биде лош возач не е битно дали сте на 28 или на 45 години туку е битно дали имате возачко искуство или не. И да во ред е кога вози некој релативно не искусен да не вози сам ноќе туку до него да има поискусен возач. Тоа се вика превенција, а превенцијата е најдобрата терапија за сите несакани ситуации.
| | |
| | #18 (Линк до мислењето) Најгоре |
| alte Esel Регистриран: Oct 2004 Локација: Macedonia. Возраст: 98
Мислења: 4.573
Се согласиле 8 пати во 6 мислења
| Tocno e deka iskustvoto e mnoogu bitna rabota i tuka nema pardon......problemot vo MKD e KATASTROFALNO losata obuka i KATASROFALNO losata soobrakajna kontrola......koja ili te "davi" ili gleda niz prsti koga ne treba...:) Samo vo MKD se vozat vozila bez registarski tablicki, napisani na karton.....i slicni specijalnosti. Samo vo MKD koga ke se zapali zeleno NA SEMAFOR se slucuva sindromot SVINSKI CREVA....:)!!! Mislam ...kako i mnogu sto drugo vo MKD i ovoj zakon e loso prepisan...na bezvezen"preplasen" nacin...., no kako sto veli Slasa..ovde nekade: ima vreme do 22 vek :):)!!
__________________ BL522 : FuckEU |
| | |
| | #19 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Fincite koj imaat eden od najdobrite zakoni za soobrakaj i vozacka kultura kako shto nie mozeme samo da sonuvame seto toa go reshile mnogu ednostavno so edna "nalepnica".Znaci tie bile tolku pametni shto na sekoj "presen" vozac mu davaat edna "nalepnica" koja zadolzitelno treba da ja stavi na zadniot del od voziloto no da bide vidliva minimum 1 godina(vozacki staz) a na nea samo pishuva "80". Seto toa go pravat bez ogranicuvane na 75kw zatoa shto znaat deka vozilo so sila od 75kw e isto taka opasno dokolku go vozi vozac amater so brzina od 200 km na cas kolku shto lesno moze da postignat vozilata so taa moknost.Abe vi velam deka ovoj zakon go pravel nekoj "namkjor" koj nema ni osnovno poznavanje od soobrakajot,nemal poznavanje ni kolku edno dete koe seto ova veke go znae vo osnovno.
| | |
| | #20 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Магаре | Jas mislam deka e nesto drugo vo prasanje. Bez razlika dali e dobar ili polu dobar zakonot, vrevata sto se krena e od drugi pricini. Ednostavno takvi sme. Ne znaeme i ne sakame i ne mozeme da pocituvame zakoni. Si ja sakame slobodata i divinata ne samo vo soobrakajot. Mislam za koj k*rac site skoknaa da go napagaat clenot koj gi ogranicuva maldite vozaci, kako da toa najbitno poradi koe rabotite ne se dobri. Ama znaete onaa logikata, na maldite ako im zabranat vozenje posle 23.00 na nas postarite ke ni zabranat pienje i vozenje. Pa posle moze da ni zabranat i da polagame dve godini, pa moze ova moze ona itn itn...
| | |
| | #21 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Ne e vo toa "shtosot" Jakove,ne e vo toa.Jas ti kazuvam deka ne e samo toj clen na zakonot vo prashanje,tuka imash mnogu clenovi koj poveke od ocigledno e deka trebashe da bidat mnogu poinaku prezentirani.Eden od niv e i onoj za polaganje vozacki ispiti koj sega samo ke go namali brojot na onie koj polagaa nekakov vozacki ispit.Zamisli da patuvash po 50-60 km za da polagash vozacki ispit pa toa tie epten glupavo be,koga vo sopstveniot grad imash 6 komisii koj gi ispolnuvaat uslovite da bidat licencirani samo nema da bidat ili ke bidat zatvoreni zatoa shto vladata reshila deka nema da ima potreba od komisija vo opshtina so poveke od 120 000 gragani.Toa go zamislil nekoj budala i perverzen tip,shto aber nema od ekonomska isplativost. Drugo e shto ogranicuvanjeto na mladite vozaci se pravi tolku apsurdno i nepotrebno se sveduva na blamazi so vozaci pridruznici ili so "instruktori" koj imaat vozacka i po 10 godini ama vozilo nemaat vo raka fateno.Treto e problemot so prepishuvanje na zakonot od Anglija,zemja kade shto se vozi po levata kolovozna lenta,i so toa se instalira potpolno pogreshen zakon vo osnova ako znaeme deka ovde se vozi po desnata kolovozna lenta.Ako nekoj veke prepishuva zakon trebalo da go prepishe od zemja kade se vozi isto kako vo Makedonija.
| | |
| | #22 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Цитат: Originally posted by nukleus Seto toa go pravat bez ogranicuvane na 75kw zatoa shto znaat deka vozilo so sila od 75kw e isto taka opasno dokolku go vozi vozac amater so brzina od 200 km na cas kolku shto lesno moze da postignat vozilata so taa moknost.Abe vi velam deka ovoj zakon go pravel nekoj "namkjor" koj nema ni osnovno poznavanje od soobrakajot,nemal poznavanje ni kolku edno dete koe seto ova veke go znae vo osnovno. kola shto postignuva 100km/h za 4sek se vozi sosema porazlichno od onaa na koja i se potrebni 30-40sek. sportska te. Mokjna kola mnogu lazhe.ako ja imash ke ja stisnesh :D isto kako ona navecher da ne se vozi ,do diskoteka na primer, pa da se izlazhe nekoj i pokraj 0 promili da zeme i da ispie pivo,dve,tri,chetiri... I da se kachi vo kola. prvite naviki vo vozenjeto se presudni,pa mozheme da go smetame ova kako eden vid vospituvanje i sozdavanje pravilna osnova za ponataka. da ne navleguvam vo moite neubavi naviki koi gi steknav vo prvite godini vo MK, pa mi trebashe dosta vreme da se odviknam,a pojasot seushte ne go stavam dodeka vozam... inaku vozilata na prosechnite gragjani se opfateni vo taa granica...a budzovanskoto dete ke pocheka malku za bmw-to... ps-jasno,neli...se` ova si e samo na hartija...pa ke vidime... Цитат: Originally posted by Jakov За да се биде лош возач не е битно дали сте на 28 или на 45 години туку е битно дали имате возачко искуство или не. sum nabljuduval postari novopecheni shoferi i nachinot na vozenje se razlikuva od onoj na nekoi pomladi. mislam deka ne e do tolku iskustvoto presudno kolku shto e mozhnosta vo procenkata i stabilnosta na karakterot/lichnosta.ednostavno treba disciplina zatoa shto vozachkata dozvola e privilegija koja se dodeluva i treba (najchesto) sekojdnevno da si ja zasluzhuvash. kaj postarite/povozraznite ne gledam tolku golemi problemi kako kaj pomladite "adrenalin junkies" inaku sosema se slagam - prevencija
| | |
| | #23 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Da nadopolnam... ke se vovedat i kazneni poeni za prekrshocite.sekoj shto ke sobere odreden broj negativni ke mu bide odzemena vozachkata. sosema prvilno i ok! tie shto imaat pari ,ne gi boleshe do sega.ke si platea i pak po staro. Na onie bez pari im beshe epten gorchlivo i ke se podzamislea...e sega i tie na koi im beshe seedno ke se podzamislat ushte kolku prekrshoka mozhat da pravat.
| | |
| | #24 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Форумски пензионер | Член 2 став 1 алинеа 52 вели (белки го погодив): Возач-почетник е секој возач на моторно возило до 21 година возраст, како и возач на моторно возило во период од две години по добивањето на возачката дозвола независно дали дозволата ја добил во Р.Македонија или во странство. Возач-почетник е и возач на моторно возило во периодот од две години по добивањето на возачката дозвола од одредена категорија, независно дали поседува возачка дозвола за друга категорија.
__________________ "Јас не познавам друг народ кој повеќе страдал од предавствата на своите синови - изроди како македонскиот" Па како што би рекле во источна Африка: harambee! |
| | |
| | #25 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Магаре | Се согласувам со Нуклеус кога вели дека законот има утки во однос на апсурдите од типот Прилеп со 60 000 жители да нема своја испитна комисија и сли. Такви утки нашиве законодавци имаат во многу закони. Пред пола година законот за судови им го ограничи правото на судовите од Гевгелија до Велес да судат за сите видови предмети, па сега ако има некој од Гевгелија кривичен предмет мора да оди на суд во Велес. Да тоа се апсурди. А она со младите категории до 21 година и оние кои немаат стекнато две годишно искуство мислам дека е сосема во ред. Впрочем никаде и за ништо почетниците не се пуштаат самостојно да ја бркаат работата. Секаде постојат категории како приправник, помлад асистент, помлад соработник, млад партнер и сл. Јас на ограничувањето гледам исто како што законот за алкохол не дозволува да се пие или купи алкохол под 18 години или како што не се дозволува брак на помлади од 16 и слични други ограничувања кои ги има во многу области. Не е тоа ништо страшно. Во сообраќајот една секунда е доволна за трагедија, грешат и најискусните возачи со децениско искуство и 000 километри поминати па еден почетник со 5 месеци дозвола нема да згреши. Се е тоа со најдобра намера и во корист на оние кои најмногу се бунат. Мене ми е разбирливо. Јас првата вечер кога положив и ја земав колата(на татко ми нормално) ја стегав по Партизнаска до даска - детска работа.
| | |
| | #26 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Цитат: Originally posted by toni_a da nadopolnam... ke se vovedat i kazneni poeni za prekrshocite.sekoj shto ke sobere odreden broj negativni ke mu bide odzemena vozachkata. sosema prvilno i ok! tie shto imaat pari ,ne gi boleshe do sega.ke si platea i pak po staro. Na onie bez pari im beshe epten gorchlivo i ke se podzamislea...e sega i tie na koi im beshe seedno ke se podzamislat ushte kolku prekrshoka mozhat da pravat. Navodno koga na nekoj sofer bugarskiot policaec mu stavil dve dupcinja mesto edna (maksimum e tri i posle ja zimaat vozackata) do vtoroto dupce zapisal tazi dupka ne e dupka. |
| | |
| | #27 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Цитат: Originally posted by Jakov Се согласувам со Нуклеус кога вели дека законот има утки во однос на апсурдите од типот Прилеп со 60 000 жители да нема своја испитна комисија и сли. Такви утки нашиве законодавци имаат во многу закони. Пред пола година законот за судови им го ограничи правото на судовите од Гевгелија до Велес да судат за сите видови предмети, па сега ако има некој од Гевгелија кривичен предмет мора да оди на суд во Велес. Да тоа се апсурди. А она со младите категории до 21 година и оние кои немаат стекнато две годишно искуство мислам дека е сосема во ред. Впрочем никаде и за ништо почетниците не се пуштаат самостојно да ја бркаат работата. Секаде постојат категории како приправник, помлад асистент, помлад соработник, млад партнер и сл. Јас на ограничувањето гледам исто како што законот за алкохол не дозволува да се пие или купи алкохол под 18 години или како што не се дозволува брак на помлади од 16 и слични други ограничувања кои ги има во многу области. Не е тоа ништо страшно. Во сообраќајот една секунда е доволна за трагедија, грешат и најискусните возачи со децениско искуство и 000 километри поминати па еден почетник со 5 месеци дозвола нема да згреши. Се е тоа со најдобра намера и во корист на оние кои најмногу се бунат. Мене ми е разбирливо. Јас првата вечер кога положив и ја земав колата(на татко ми нормално) ја стегав по Партизнаска до даска - детска работа.
| | |
| | #28 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Магаре | Нуклеус каде не ме разбираш. АКо речам дека си во право што 200 000 луѓе се оштетени ќе напишеш дека 205 000 се оштетени.?
| | |
| | #29 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Администратор Регистриран: Nov 2005 Локација: .
Мислења: 3.795
Се согласиле 9 пати во 9 мислења
| Воопшто не е битен ни эаконот ни обуката. Во Америка од 16 години може да се воэо практички, обука не постои (од родители на паркиралиште се учи воэење), а испитот е баналност, во кола ке ти влеэат и ке ти каэат ниэ улица да ги провоэаш само напред наэад. И пак имаат помалце несреќи и убиени по патиштата. Она што е битно е почитување на эаконот! Нека го каэнат секого по 200 евра эа пречекор на брэината, па нека му скокне осигурувањето во следните три години, нека секој што помине на црвено има эабрана эа воэење 6 месеца, секое опасно претекнување во сред град, эабрана година дена па ке видиш дека ни обука, ни эакон треба, и се ке си дојде на свое место. Вака, како и во минатото, најтешки испити во свет, најдолга обука од професионалци, најскапо полагање а реэултатот е КАТАСТРОФА во сообрќајот. Ниеден од тие эемји чиј эакони ги цитирате не е во состојба да воэи во овој хаос. |
| | |
| | #30 (Линк до мислењето) Најгоре |
| alte Esel Регистриран: Oct 2004 Локација: Macedonia. Возраст: 98
Мислења: 4.573
Се согласиле 8 пати во 6 мислења
| 206 775...potocno , a Turcite , Sataniko...tie sigurno ke mozat da vozat :):)!!!
__________________ BL522 : FuckEU |
| | |
| | #31 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Магаре | Цитат: Originally posted by Satanico Pandemonium Она што е битно е почитување на эаконот! Нека го каэнат секого по 200 евра эа пречекор на брэината, па нека му скокне осигурувањето во следните три години, нека секој што помине на црвено има эабрана эа воэење 6 месеца, секое опасно претекнување во сред град, эабрана година дена па ке видиш дека ни обука, ни эакон треба, и се ке си дојде на свое место. Со 19 години плаќаат мерцедеси, бензин, осигурување итн итн? Хм.
| | |
| | #32 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Цитат: Originally posted by Jakov Нуклеус каде не ме разбираш. АКо речам дека си во право што 200 000 луѓе се оштетени ќе напишеш дека 205 000 се оштетени.? Prvo ubavo vi kazuvam deka Angliski zakon za soobrakaj ne moze da se implementira vo Makedonija koga se vozi po desnata kolovozna lenta a vo Anglija po levata,znaci osnovnoto pravilo vo soobrakajot za "pocituvanje na prednost od desnata strana" ovde ne smee da vazi zatoa shto e pogubno za minimum 50% od soobrakajnite nesreki shirum zemjava samo zatoa shto nekoj moron i predhodno go prepishal zakonot od Anglija kade toa pravilo vazi zatoa shto se vozi po levata kolovozna lenta.
| | |
| | #33 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Цитат: Originally posted by Jakov Ти навистина веруваш дека тие што ги прават сообраќајните незгоди и што возат 200 на саат плаќаат осигурување и се друго што наброја. Со 19 години плаќаат мерцедеси, бензин, осигурување итн итн? Хм. Inaku, sekoj narod e ist. Ke prai toa sto ke mu se dozvoli. Istite tie Makedonci doma vozat na eden nacin, a vo stranstvo na sosema drug. I obratno! Norvezaninot doma vozi na eden, a vo MK koga ke vidi kako e i deka mu se moze, moze i ministri da kosi, a da ne zboruvame deka parkiraat NATO vozila kade im se stigne. I od licno iskustvo pak, koga dojdov ovdeka, za mesec dena tri pati me kaznija, (sto e retkost ovde!) , ajde sto plativ kazni, no sto osiguruvanje ne mozev da kupam posto nikoj ne sakase da mi prodade kako na visoko rizicna osoba. Bez osiguruvanje ovde e zabraneto da se vozi, a bez kola kako bez noze. Pa vozi ti togas brzo i kako vo MK. Duri i den deneska, na mesta kade nema policija, vozam ponevnimatelno, tamu kade znam deka se mnogu, sekogas vozam eptem vnimatelno. I samiot narod ovdeka isto se odnesuva. Vo MOntana, na primer edno vreme nemase limit i zakon za brzo vozenje. Se sekavam vo , deneska dalecnata 1999 godina, Maj mesec koga vozev 150 km na sat . I site vozea ludo tamu, se gleda ne e Amerika toa prakticki. No od Juni istata godina go promenija zakonot i se se vrati kako i na sekade na drugi mesta. Policaecot ovde dobiva procent od kaznata. Nim im e vo interes da sto poveke kazni izdavaat. Kaj nas, ako nekoj dobie kazna, vednas faka vrska i mu se kine istata od nekoj pogore. Toj nacalnik da dobie otkaz od pogore uste zaradi takva rabota i ke vidis kako ke se vratat rabotite na mesto. Problemot e sto vlasta ne saka da se ima red. A togas, kakvi i zakoni da se nosat, poarno nema da bide. Se e toa veke lazenje so decenii, te vakov propis, te onakov, te ustav po tertekot na ovaa zemja, te zakon kako vo onaa zemja, a problemot e sto nikoj nema namera da gi sproveduva. Rabotite se moshne ednostavni, ili imas namera ili ne da go sprovedes propisot koj ne treba da e nesto slozen. Kazna i nagrada. Na toa se sveduva se. Soobrakajot e samo ogledalo na sostojbite vo drzavata i sat vreme na coek mu treba da vidi za kakva zemja stanuva zbor. Toa e poveke od jasno. |
| | |
| | #34 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Форумски пензионер Регистриран: Jun 2006 Локација: Скопје, Macedonia.
Мислења: 4.791
Слики:
8 Се согласил: 0
| Ova e definitivno totalna glupost. Ako veke treba da ima limit, vremenskiot period treba da bide pomegju 6:30 i 17:30 za pocetnici! Bas togas pocetnicite imaat najgolemi problemi vo soobrakjajniot metez, bas togas najlesno mozat da predizvikaat opasna situacija i bas togas zapravo ima i najgolem broj soobrakjajni nezgodi. Ako nekoj saka da stvori bezbednost vo soobrakjajot so voveduvanje limiti, togas treba malku i da gi pogledne pokazatelite, a ne da raboti napamet. Najposle, iako gi nemam pokazatelite, sosema mi e nelogicno da se dozvoli neiskusen vozac vo najgolemite gradski soobrakjajni guzvi da "gnjavi", da se misli kade da se prestroi, da mu izgasne kola na semafor...-Denot za vreme trenje na rabotnoto vreme po pogolemiot del firmi e znatno poopasen za ucestvo vo soobrakjajot za razlika od periodot posle 22:00 koga intenzitetot ne e ni 30% od ona sto go ima vo vreme od 6:30 do 17:30.
__________________ Аспарух Калашников, таканаречен „Анаконда“ |
| | |
| | #35 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Цитат: Originally posted by MK Ova vo Bugarija e vovedeno od poodamana a ima i eden vic ili vistina neznam povrzano so ova: Navodno koga na nekoj sofer bugarskiot policaec mu stavil dve dupcinja mesto edna (maksimum e tri i posle ja zimaat vozackata) do vtoroto dupce zapisal tazi dupka ne e dupka. ovie tuka si se malku pomoderni i imaat centralen registar.so niv se raspravash koga ke ti pratat pismo...ne ti dupchat karton shto treba zadolzhitelno da go nosish so sebe. vo DE kaznenite ima otkako pamtam...limit se 18 negativni i ti se brishat po 2 godini od posledniot datum koga se dobieni. znachi ako si dobil pred 23,5 meseca 5 nagativni i dobiesh denes ushte 3, togash treba 2god da chekash dodeka ti gi izbrishat 8-te negativni. za gumi so profil pod propishan minimum se dobivaat na primer 3 kazneni+parichna kazna,duri i da ne e sopstvena kolata.vo to sluchaj i vozachot i sopstvenikot dobivaat po 3,a parichnata kazna za sopstvenikot na kolata e neshto pogolema otkolku za vozachot...
| | |
| | #36 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Цитат: Originally posted by Mandrak Ova e definitivno totalna glupost. Ako veke treba da ima limit, vremenskiot period treba da bide pomegju 6:30 i 17:30 za pocetnici! Bas togas pocetnicite imaat najgolemi problemi vo soobrakjajniot metez, bas togas najlesno mozat da predizvikaat opasna situacija i bas togas zapravo ima i najgolem broj soobrakjajni nezgodi. Ako nekoj saka da stvori bezbednost vo soobrakjajot so voveduvanje limiti, togas treba malku i da gi pogledne pokazatelite, a ne da raboti napamet. Najposle, iako gi nemam pokazatelite, sosema mi e nelogicno da se dozvoli neiskusen vozac vo najgolemite gradski soobrakjajni guzvi da "gnjavi", da se misli kade da se prestroi, da mu izgasne kola na semafor...-Denot za vreme trenje na rabotnoto vreme po pogolemiot del firmi e znatno poopasen za ucestvo vo soobrakjajot za razlika od periodot posle 22:00 koga intenzitetot ne e ni 30% od ona sto go ima vo vreme od 6:30 do 17:30. na primer na otvoren pat nadvor od gradot kade shto zhiveam...ako poradi nekoja prichina ne uspeam da se priberam doma na vreme ke treba da prenokjam vo kolata... ps-vo sekoj sluchaj mora nekoi iskluchoci da se vmetnat ako gi nemale predvid vakvite situacii.
| | |
| | #37 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Eeeeeeeejjjjjjj! Кај нас законите се носат за да се „прекршуваат“, а не да се почитуваат, а воедно и да се „глупираат“ тие што ги донесоа. „Задолжително светло во Македонија“!!!!??????, поголема глупост не била!:D:D:D „Забранет разговарање на мобилен“!!!!!???????, до денес немам чуено некој да е казнет.....не само во возење, туку и во кривини разговараат, па и брзини менуваат????? Законот треба да се почитува, а најмногу е ВАЖНО - ДА СЕ ПРИМЕНУВА!;) Има некои - од „познати причини“ и по 20 години исто ќе возат - БУДАЛЕСТО!!!.....:D:D:D Поздрав!
| | |
| | #38 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Цитат: Originally posted by tane komita Eeeeeeeejjjjjjj! Кај нас законите се носат за да се „прекршуваат“, а не да се почитуваат, а воедно и да се „глупираат“ тие што ги донесоа. „Задолжително светло во Македонија“!!!!??????, поголема глупост не била!:D:D:D „Забранет разговарање на мобилен“!!!!!???????, до денес немам чуено некој да е казнет.....не само во возење, туку и во кривини разговараат, па и брзини менуваат????? Законот треба да се почитува, а најмногу е ВАЖНО - ДА СЕ ПРИМЕНУВА!;) Има некои - од „познати причини“ и по 20 години исто ќе возат - БУДАЛЕСТО!!!.....:D:D:D Поздрав! |
| | |
| | #39 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Шкорпија Регистриран: Sep 2006 Локација: Македонија. Возраст: 50
Мислења: 5.037
Се согласиле 1 пат во 1 мислење
| Основна работа е да се применува и почитува, без исклучок. Знаејќи дека ниеден џандар од сообраќајна полиција не регистрира возило, а јас редовно плаќам 200 и кусур јура, како човек да не биде разочаран.....
__________________ ТИРА РИРА ТИРА РИРА КО ТО ТАМУ КУР*У СВИРА... |
| | |
| | #40 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Ajmo karti za gradski ajmo izvolte....... |
| | |
| | #41 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Форум почетник Регистриран: Mar 2007 Локација: Ohrid, Macedonia, Macedonia.
Мислења: 41
| Ej slusajte vamo nemoj nekoj letovo da trgnal za na podolg pat pokasno so motor da ne ve fati mrak zosto ke vi se zamraci uste poveke od kaznata od 300Evra, zatoa dokolku patovate so motor i ve stemni najdobro e da si prilegnite tuka na patot da si pospiete za da ne bi ve fatila policijata da vozite motor posle 23:00 h. |
| | |
| | #42 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Цитат: Originally posted by bachko2 Основна работа е да се применува и почитува, без исклучок. Знаејќи дека ниеден џандар од сообраќајна полиција не регистрира возило, а јас редовно плаќам 200 и кусур јура, како човек да не биде разочаран..... (malku off-topic za toa kako funkcionira tuka) vo DE tablicite si imaat lepenki na koi mnogu lesno mozhe da se prochita validnosta na tehnichkiot pregled, validnosta na pregledot za izduvni gasovi i validnosta na registracijata. Lepenkata za registracijata vsushnost e oficijalniot pechat (kako na dokument). Dovolno e policija da vozi pozadi tebe i so eden pogled mozhe da vidi dali e registrirana i tehnichki proverena kolata(godinite se razlichno oboeni). Nemora da te zastanuva i da gleda soobrakjajna... Koga se odjavuva kolata ja grebat lepenkata. Sekakva sopstvena manipulacija na tablicite se tretira dodatno kako falsifikat na oficijalen dokument. rabotite se razdeleni...tehnichkite na edno mesto, osiguranje za kolata (ima x osiguranja, sam si izbirash kade) na drugo i so potvrda od tamu idesh vo administracija (opshtinata,gradot) kade shto ti davaat broj na registracija. Potoa si pravish tablici (privatnjaci gi shtampaat,sam birash kade) i idesh da ti gi oficijaliziraat vo opshtinata,lepat nalepnici,soobrakjajna itn... megju drugoto,tie sluzhbenicite gi rabotat site onie sekojdnevni raboti. Edno mesto e za pasosh,lichna karta,koli,dokumenti,adresna registracija itn... poentata mi e deka sekoj mozhe na prv pogled da zabelezhi dali taa kola e registrirana ili ne, bez razlika shto vo kompjuterot vo centrala ke im se pojavi "warning" i ke pratat lugje da ti ja soberat kolata ako e parkirana na javno mesto(parking,ulica). Privaten imot,garazha...no prob. inaku kolata ednash se registrira i tolku.toa shto se obnovuva se tehnichkite (na 2 god.),a osiguranjeto ti vazhi dodeka go plakjash. Privatna firma/kompanija, normalno deka nema da garantira za tebe ako ne plakjash i vednash javuvaat deka si bez osiguranje (i za da izlezat od sopstvena dolzhnost). sum zabelezhal deka shvabive idat najchesto na (minimum) dvojna kontrola vo site oblasti.taka da, ako se sluchi propust na edno mesto ke se javi drugoto.
| | |
| | #43 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Форум почетник | дали мозе да се вози мотор според новиот закон од 125 кубика и дали треба дозвола за тоа А категорија |
| | |
| | #44 (Линк до мислењето) Најгоре |
| יְהֵא שְׁמֵהּ רַבָּא מְבָ Регистриран: Oct 2006 Локација: selo CER - Kicevsko Возраст: 35
Мислења: 10.079
| Ej slusajte vamo nemoj nekoj letovo da trgnal za na podolg pat pokasno so motor da ne ve fati mrak zosto ke vi se zamraci uste poveke od kaznata od 300Evra, zatoa dokolku patovate so motor i ve stemni najdobro e da si prilegnite tuka na patot da si pospiete za da ne bi ve fatila policijata da vozite motor posle 23:00 h. kako e vozmozno toa i koja budala (ako e tocno) go stavila toa vo zakonot???
__________________ I am that which grips the heart in fright, hearkens night and silence the light!! Peace is lie, there is only a passion, Trough passion i gain strength, Trough strength i gain power, Trough power i gain victory, Trough victory my chains are broken. The Force shall set me free |
| | |
| | #45 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Форум тинејџер | Законот е Англиски, кај нив важат овие правила. Колку и да изгледа екстремно на прв поглед законот е добар, еднаш за секогаш ќе се воведе ред само прашање е колку ќе се применува. Добар е оној делот со моторите, дека не смеат скутери после 23 часот да возат барем малце раат човек ќе има од нив. |
| | |
| | #46 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Поздрав!
| | |
| | #47 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Гестапо! Регистриран: Feb 2004 Локација: do onaa sho se suncha gola pod palmata Возраст: 41
Мислења: 4.052
| Некој законодавец се вознесол во креативноста кога барал начин како да го молзе граѓанството и еве го резултатот... рекол: “Еурека!“ па после ждригнал... За овие 17-тина години во Македонија се донесоа секакви закони, добри, лоши, апсурдни... колку од нив се применуваат? А колку од нив се применуваат селективно? Една патарина се уплашија да им наплатат на конвоите партиски војници, али затоа намераваат да ги сопираат скутерите после двајсе-и-три-нула-нула?! И тоа ќе се спроведува секаде?!
__________________ И на Павла му се јави ноќно видение: некој Македонец застана пред него и му се молеше, велејќи: „Дојди во Македонија - помогни ни!” |
| | |
| | #48 (Линк до мислењето) Најгоре |
| временсково ограничување врска нема...тоа е факт. колку повеќе глупости лупаат толку полошо. мора да се промени тоа. несмее некој да ми стави временски лимит за да се приберам дома или отидам некаде,без разлика дали со кола или мотор или пешки. нека контролира дали се е исправно,а не кога сум тргнал или стигнал некаде.
| | |
| | #49 (Линк до мислењето) Најгоре |
| само да надополнам околу законодавството... закон не се прави за да ти создава додатни проблеми и трошкови. тој се создава за општо добро, за воведување ред и мир. за изградба на социјални ,а не асоцијални граѓани. тоа е во општо добро, како за единката така и општеството. мора да се имаат сите варијанти во предвид. неможе да се избутка нешто, колку „ради реда“ пошто е наше партиско или предложено од ЕУ или некаде си во светот било така, а кое всушност на практика, во МК услови, повеќе ти одмага отколку помага. временсково ограничување е типичен пример. тој автоматски ти генерира престапност од млади години, проблеми, неспазување и негативно влијание врз единката-граѓанинот. ги уништува преку една глупост сите позитивни придобивки. каде е педагошкиот аспект? НЕ! туку шланк и квалитетно. тоа што ќе го има да го има. да се спазува,контролира без исклучок и да биде како што треба во една нормална и ЕВРОПСКА држава. константно да се работи и да се учи од грешките и претходните пропусти. нека воведе специјални правила за почетници, но не такви кои уште од старт ќе го подучат погрешно и кои поради Х причини со сигурност нема да бидат спазени. Панцер го спомна проблемот со партиските конвои. ОК, без разлика кој бил или ќе биде, група 100 возила нема да застануваат едно по едно да плаќаат (на пр.) по 50ден. нека не се лажеме дека има сила која ќе сопре и натера таква „армија“...освен ако не идеш со намера да испровоцираш етнички или државно-партиски конфликт. па мајку му, стави сензори,камери да не те краде и воведи групна тарифа! над 15 возила ќе платат (на пр.) 750 денари, без разлика колку се и крај на приказната. нема да се замараме непотребно со вакви глупости. тој на рампа ќе биде подучен како да подходи со големи групи и толку. сите ќе бидат во ќар. не вакви смешки да објавуваат по штампа. имаме ние сосема друг тип реални проблеми за решавање...
__________________ home sweet home Последно изменето од toni_a; 17-05-2008 во 06:09. |
| | |
| | #50 (Линк до мислењето) Најгоре |
| Некој законодавец се вознесол во креативноста кога барал начин како да го молзе граѓанството и еве го резултатот... рекол: “Еурека!“ па после ждригнал... За овие 17-тина години во Македонија се донесоа секакви закони, добри, лоши, апсурдни... колку од нив се применуваат? А колку од нив се применуваат селективно? Една патарина се уплашија да им наплатат на конвоите партиски војници, али затоа намераваат да ги сопираат скутерите после двајсе-и-три-нула-нула?! И тоа ќе се спроведува секаде?! има уште премногу работа и промени на тоа поле...
| | |
![]() |
| Алатки за темата | |
|
|
Слични теми | ||||
| Тема | Темата е отворена од | Форум | Одговори | Последно мислење |
| Metodi na Sektite : Shto se krie pozadi ubavite zborovi na Protestantite | stepo | Религија и Митологија | 282 | 30-05-2011 17:06 |
| Живот без Христос, да или не? | barba | Религија и Митологија | 51 | 11-09-2010 12:53 |
| Постои ли Воопшто Нов Завет | ateisst | Религија и Митологија | 1 | 31-08-2009 02:14 |
| Што било прво: Црквата или Новиот Завет? | stepo | Религија и Митологија | 1 | 09-08-2009 02:55 |
| Константиновата Државна "христијанска" Религија | ateisst | Религија и Митологија | 0 | 30-03-2009 14:50 |