Виртуелна Македонија Форуми  

Одете назад   Виртуелна Македонија Форуми > Македонија > Вести и Политика од Македонија

Важни забелешки

Вести и Политика од Македонија Дневни случувања во Македонија.

Линкови Алатки за темата Начин на прикажување
Старо 03-07-2008, 16:34   #1 (Линк до мислењето) Најгоре

Аватарот на barba

Регистриран: Oct 2006
Локација: Skopje, Macedonia.
Знак: Шкорпија
Мислења: 3.459
Блог записи: 3
Популарност: barba Новодојденец
Испратете порака преку MSN до barba Испратете порака преку Skype™ до barba
Стандардно Dnevniot vesnik SPIC

Za shto se bori gerovski i negovite od vesnikot spic???? Mene ovie luge ne mi bea jasni a od deneshnovo izdanie koga ja vidov naslovnata stranica ushte pomalku mi se jasni, shto sakaat da postignat??? Citat :

Цитат:
Опасни македонски Сајбербратства Благица ИВАНОВА

Обединување на Пиринска, Егејска со Вардарска Македонија, војна и етничко чистење, антигрчка и антибугарска пропаганда, експлицитни слики со мртви тела, како и целосно отфрлање на македонските институции, закони и судови, се бара преку неколку интернет-портали. На сајтовите стои дека се изработени од членови на здруженија, еден од нив е сајт на „Македонско братство“, додека за друг пишува дека го изработува таканаречената „Македонска фаланга“. Двете здруженија својата програма ја претставуваат преку интернет-порталите њњњ.македонскафаланга.цјб.нет и њњњ.мацбро.орг, а за себе велат дека се патриотски и националистички организации.
На сајтовите каде што преовладуваат црвената и црната боја, како и знамиња со сонцето од Вергина и две лавчиња што се борат, нема детали за тоа колку членови имаат, кој им е лидер и дали се вооружени. Во статутот на едната од нив пишува дека се вооружува со пари од членарина и од донации.
Во еден член од статутот на фалангата, која се нарекува и тајна македонска револуционерна организација (ТМРО), пишува дека „секој што е против целите на организациите е легитимна цел за уништување“.
Адресата на нивниот сајт беше впишана како коментар на интернет-изданието на весникот „Шпиц“, наменет за текстот што го проблематизира постоењето на нацистичките сајтови во земјава.
На форумот на „Македонско братство“, пак, под темата „како да се справиме со Шиптарите во Македонија“, се препорачува „етничко чистење, направете им бебиња, па ќе видите како ќе престанат да се множат, воена интервенција или отцепување“.
Ваквите пораки за професорката по уставно право, Тања Каракамишева, директно го кршат уставното начело, кое забранува повикување воена агресија и со кое се забранува разгорување верска, национална и расна омраза.
- Пораките се доволни за јавниот обвинител да реагира и да собере докази за да види дали може да покрене постапка. Ваквите случаи се водат и како кривични дела против државата. Доколку сторителите не се познати, обвинителот може да поднесе пријава против непознат сторител - вели Каракамишева.
На порталите може да се најдат и експлицитни и вулгарни фотографии и фотомонтажи, каде што се исмејуваат и се понижуваат припадниците на етничките групи што живеат во Македонија, како и припадниците на соседните народи.
Министерството за внатрешни работи објаснува дека тие ќе реагираат тогаш кога државниот обвинител ќе побара од нив, зашто тој е надлежен да ги следи и да ги набљудува информациите во јавните гласила.

http://www.spic.com.mk/DesktopDefaul...rticleID=23316

Peace is lie, there is only a passion,
Trough passion i gain
strength,
Trough
strength i gain power,
Trough power i gain victory,
Trough victory my chains are broken.

The Force shall set me free

barba моментално е присутен  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Одговорете со цитат

Тагови
dnevniot, spic, vesnik

Алатки за темата
Начин на прикажување

Правила за одговарање
Не можете да отварате нови теми
Не можете да испраќате мислења
Не можете да прикачувате додатоци
Не можете да ги изменувате вашите мислења

BB кодот е вклучен
Смешковците се вклучени
[IMG] кодот е вклучен
Директно отидете до:

Слични теми
Тема Темата е отворена од Форум Одговори Последно мислење
Seriskiot ubiec od Kicevo NOVINAR I DOPISNIK NA UTRINSKI VESNIK barba Вести и Политика од Македонија 42 27-06-2008 23:14

Времето е според зоната GMT +2. Моментално часот е 19:02.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68