Виртуелна Македонија Форуми  

Одете назад   Виртуелна Македонија Форуми > Информатика > Интернет > ВМакедонија Вебстраници

Важни забелешки

ВМакедонија Вебстраници Најновите Македонски вебстраници на ВМакедонија директориумот.

Одговорете

Линкови Алатки за темата
Старо 07-04-2008, 23:18   #1 (Линк до мислењето) Најгоре
Stay Thirsty My Friends!

Аватарот на BorisVM

Регистриран: Jun 2001
Локација: Skopje, Macedonia.
Мислења: 27.029
Слики: 4
Блог записи: 1
Се согласил: 0
Се согласиле 12 пати во 12 мислења
Испратете порака преку ICQ до BorisVM Испратете порака преку AIM до BorisVM Испратете порака преку MSN до BorisVM Испратете порака преку Yahoo до BorisVM
Стандардно Forum za roditeli i deca

Forum namenet za site majki, tatkovci i onie koi sakaat stanat roditeli

Forum za roditeli i deca
BorisVM моментално не е присутен  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Одговорете со цитат
Старо 04-12-2008, 12:43   #2 (Линк до мислењето) Најгоре
Форум почетник

Регистриран: Dec 2008
Мислења: 0
Се согласиле 0 пати во 0 мислења
Lightbulb

Цитат напишан од: BorisVM Видете го мислењето
Forum namenet za site majki, tatkovci i onie koi sakaat stanat roditeli

Forum za roditeli i deca
Дцата се големо богатство но иголема одговорност
R.SASO моментално не е присутен  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Одговорете со цитат
Старо 04-12-2008, 13:29   #3 (Линк до мислењето) Најгоре
Форум зависник

Аватарот на Vertigo

Регистриран: Jan 2008
Мислења: 1.807
Блог записи: 2
Стандардно

Супер замисла, ми се допаѓа, само сеуште ми е рано да му се придружам :)
Одговорете со цитат
Старо 10-01-2009, 15:25   #4 (Линк до мислењето) Најгоре
Форум почетник

Регистриран: Nov 2008
Стандардно

Zdravo,

jas sum Marina a moeto bebe ima 5,5 meseci. Seuste sme na pocetok na voveduvanje kasicki i malku tesko ni odi. Probav so sok od jabolko Frutek, ne go saka, domasno podgotven od svezo abolko isto taka ne saka, sok od krusa ne saka, kasicki probuva dvapati i poveke ne saka....eve probubavame 10 dena i ne ni odiii..... Ve molam za iskusen sovet....
marinadi моментално не е присутен  
Одговорете со цитат
Старо 10-01-2009, 23:54   #5 (Линк до мислењето) Најгоре
Zezantka

Аватарот на CrazyF

Регистриран: Jul 2008
Локација: Vo sonishtata............
Мислења: 2.003
Блог записи: 5
Се согласиле 3 пати во 3 мислења
Стандардно

Probaj so lazovna cucla da go navikne vkusot ili lazicka, a krushka ne ti preporacuvam posho ne e ubavo za stolicata na deteto malo e seushte.
Одговорете со цитат
Старо 11-01-2009, 10:10   #6 (Линк до мислењето) Најгоре
Форум почетник

Стандардно

Цитат напишан од: CrazyF Видете го мислењето
Probaj so lazovna cucla da go navikne vkusot ili lazicka, a krushka ne ti preporacuvam posho ne e ubavo za stolicata na deteto malo e seushte.
da ama nie imavme problem so stolicata i kakavme samo ednas na pet dena, zatoa sakam da pocne so kruska...inaku lazovna cucla ne prifaka, toa i e samo igracka za pet minuti, sto da ti kazam. Dajte drug sovet ha ha ne znam sto bi ja naviknala da jade.....
Одговорете со цитат
Старо 11-01-2009, 23:56   #7 (Линк до мислењето) Најгоре
Zezantka

Аватарот на CrazyF

Регистриран: Jul 2008
Локација: Vo sonishtata............
Блог записи: 5
Се согласиле 3 пати во 3 мислења
Стандардно

So krushkata ke kakate na 10 dena posho ke mu ja stegne sotlicata,a cuclata ne e bitno dali ja shmuka ,5 min se dovolno da ja cuca za da se previknuva na vkusot.Ako metalno lazice nejke probaj so plasticno.
Одговорете со цитат
Старо 12-01-2009, 20:23   #8 (Линк до мислењето) Најгоре
karneval

Аватарот на ksenija

Мислења: 3.040
Слики: 1
Се согласил: 10
Се согласиле 7 пати во 7 мислења
Испратете порака преку Skype™ до ksenija
Стандардно

Probaj so domasni soleni kasicki svezo podgotveni. Pr. Varen kompir ispasiran so mikser. Moze malku telesko mevce za smek. Jas toa go pravev koga kerka mi imase 4,5 meseci. Ne sakase da cica, da pie mleko, da jade. Ama zatoa pak sega velam aj dosta jades. Mozebi ne saka blago. Probaj so solen vkus. Moite nikogas ne jadea kupeni kasicki. Ne gi sakaa.

http://www.ourspacer.com/images/grap...stmas-baby.gif
ksenija моментално не е присутен  
Одговорете со цитат
Старо 12-01-2009, 23:11   #9 (Линк до мислењето) Најгоре
Z pred X posle C

Аватарот на eva2marija

Регистриран: May 2005
Локација: Muenchen, Germany.
Мислења: 7.688
Стандардно

Interesno: Taman da se registriram - gledam nekoj go ima moeto ime - se iznenenadiv.

eva2marija моментално не е присутен  
Одговорете со цитат
Старо 13-01-2009, 08:09   #10 (Линк до мислењето) Најгоре
Форум почетник

Стандардно

Цитат напишан од: ksenija Видете го мислењето
Probaj so domasni soleni kasicki svezo podgotveni. Pr. Varen kompir ispasiran so mikser. Moze malku telesko mevce za smek. Jas toa go pravev koga kerka mi imase 4,5 meseci. Ne sakase da cica, da pie mleko, da jade. Ama zatoa pak sega velam aj dosta jades. Mozebi ne saka blago. Probaj so solen vkus. Moite nikogas ne jadea kupeni kasicki. Ne gi sakaa.
doktorkata veli zelecu posle sest meseci, a be ne znaes kogo da slusas i kako e pravilno
Одговорете со цитат
Старо 13-01-2009, 16:42   #11 (Линк до мислењето) Најгоре
karneval

Аватарот на ksenija

Стандардно

Imav kalendar za voveduvanje na ovosje, zelencuk, zitarici i sl. Ako go najdam ke ti pisam vo koj mesec sto treba da vovedes vo ishranata. Jas se orientirav po nego i nikogas nemav problemi.

Ne se sekiraj. Ako ti e prvo dete normalno e taka da reagiras. So vtorite e polesno.

Одговорете со цитат
Старо 13-01-2009, 23:13   #12 (Линк до мислењето) Најгоре
Форум почетник

Стандардно

Ksenija, fala na sovetot, ako najdes kalendar te molam prati go.....da go sporedam so mojata kniga.....ma da na poveke mesta imam procitano i sekade e razlicno...
Одговорете со цитат
Старо 14-01-2009, 00:27   #13 (Линк до мислењето) Најгоре
4fun manijak

Аватарот на кано

Регистриран: May 2008
Локација: насекаде низ светот по малце
Мислења: 125
Блог записи: 1
Испратете порака преку MSN до кано Испратете порака преку Yahoo до кано Испратете порака преку Skype™ до кано
Стандардно

УАУУУУ... каква тема еј.... ова прв пут у свој живот гледам

добро... да се претставам....

татко на две керки... едната 4 другата 7 години....

слободен и отворен да ми се поставуваат прашања од искуствена гледна точка
кано моментално не е присутен  
Одговорете со цитат
Старо 14-01-2009, 00:43   #14 (Линк до мислењето) Најгоре
Форум почетник

Аватарот на bella-bella

Мислења: 60
Стандардно

Od 5 meseci mozes da pocnes da mu davas kompir i malku morkov , svareni i ke gi ispasiras,so edna lazicka maslinov zejtin.Jas od togas pocnav da mu davam na moeto .Neznam zosto doktorkata ti kazala posle 6 meseci so zelencuk , togas se pocnuva i po malku mevce da mu se dava.
bella-bella моментално не е присутен  
Одговорете со цитат
Старо 15-01-2009, 22:59   #15 (Линк до мислењето) Најгоре
Форум почетник

Стандардно

BELA-BELA, ne znam ni jas zosto, ama mozam da zaklucam deka site si pravat razlicno, nekoi pocnuvaat so dohrana od 4 meseci, nekoi od 5 ili 6 meseci, site razlicno, ne znam sto e najpravilno i kogo da poslusam, literaturata pak, vika do 6 meseci na bebceto zeludnikot mu e razvien taka da ima potreba samo od mleko, a potoa se pocnuva samo so sokcinja nekoe vreme, pa samo so ovosje, pa zalencuk duuuuuri potoa mevce, e stvarno ne znam kako e najpravilno....
Одговорете со цитат
Старо 15-01-2009, 23:07   #16 (Линк до мислењето) Најгоре
aha
Ведрата страна на животот

Аватарот на aha

Мислења: 10.281
Блог записи: 13
Се согласил: 145
Се согласиле 65 пати во 63 мислења
Стандардно

Ако не сака детето да јаде со ништо нема да му отвореш апетит,мојот прв син од 5 месеци почна слабо да јаде и сега ќе полни 5 год. и пак ништо не јаде, ако не сака џабе е се,нервозата е нормална ,ама како што кажа Ксенија ќе се навикнеш со второто а може и ќе јаде повеќе

aha моментално не е присутен  
Одговорете со цитат
Старо 16-01-2009, 00:03   #17 (Линк до мислењето) Најгоре
Форум почетник

Аватарот на bella-bella

Мислења: 60
Стандардно

Mene pa mi kaza od 4 meseci da pocnam da mu davam po malku ovosna kasicka ,za da pocne da se naviknuva da jade so lazicka .Od 5 meseci veke mi kaza i kompir da mu davam i jas ne znaev sto da pravam .Ama za sreka pa nemav problemi dodeka bese malo se sto ke mu dadev jadese ,samo potesko bese dodeka se navikne so lazicka. Sega poveke se nerviram ima skoro 2 ipol god i nisto ne jade......
A na tvoeto pa moze ne mu se dopagaat ovosnite kasicki ,probaj koga e gladno daj mu ,ako ne saka ponatamu probaj so soleno.
bella-bella моментално не е присутен  
Одговорете со цитат
Старо 23-01-2009, 02:10   #18 (Линк до мислењето) Најгоре
karneval

Аватарот на ksenija

Стандардно

Цитат напишан од: marinadi Видете го мислењето
ksenija, fala na sovetot, ako najdes kalendar te molam prati go.....da go sporedam so mojata kniga.....ma da na poveke mesta imam procitano i sekade e razlicno...
Samo da znaes deka ne sum te zaboravila. Stom go najdam kalendarot vednas...tuka sum.

Одговорете со цитат
Старо 26-06-2009, 15:15   #19 (Линк до мислењето) Најгоре
Форум почетник

Регистриран: Jun 2009
Стандардно

Se uste go razgleduvam forumov i mi se dopaga.

---------- Мислењето е споено во 14:15 ---------- Претходното мислење е од 14:10 ----------

Jas imam problem so moeto dete ima 5 ipol mes. I pocnav da mu davam sokce od jabolko.Do sega samo cicase a do 3 mes.mu davav cajce i togas piese od sise so cucla.Sega ne saka cuclata ja lize.Sto da pravam da probam da mu dadam kasicka pa pak da probam so sokce.
vesnadarko моментално не е присутен  
Одговорете со цитат
Старо 26-06-2009, 15:25   #20 (Линк до мислењето) Најгоре
Магаре

Аватарот на Jakov

Регистриран: Mar 2005
Локација: Република Македонија - Republic of Macedonia
Мислења: 24.443
Блог записи: 3
Се согласил: 2
Се согласиле 27 пати во 25 мислења
Стандардно

Цитат напишан од: vesnadarko Видете го мислењето
Se uste go razgleduvam forumov i mi se dopaga.

---------- Мислењето е споено во 14:15 ---------- Претходното мислење е од 14:10 ----------

Jas imam problem so moeto dete ima 5 ipol mes. I pocnav da mu davam sokce od jabolko.Do sega samo cicase a do 3 mes.mu davav cajce i togas piese od sise so cucla.Sega ne saka cuclata ja lize.Sto da pravam da probam da mu dadam kasicka pa pak da probam so sokce.
Nie na nasiot mu davavme so lazicka sokce vo pocetok koga piese malku kolicinski. Probaj so lazice. Stom e 4 meseci on kolku pie sok tri lazicinja nisto strasno. Davaj mu po malku em ke nauci od lazicka da zema em ke se napie. Koga ke dojde pogolemi kolicini da pie ke mu davas so cucla. Samo vnimavaj na brojot na cuclata. Ja taka se zaebav ednas mu davam ne saka da pie pola saat samo ja lize i ja smuka nisto. Koga vidov sum mu dal da cica sok so cucla 1, taa so najsporo tece nema sansa da se napie od nea tesko e osobeno za malo bebule. Znaci treba da e 2ka ama mislam na 4-5 meseci e rano za toa. A kasickite so lazicka normalno.
Одговорете со цитат
Старо 27-06-2009, 00:31   #21 (Линк до мислењето) Најгоре
jagoDica

Аватарот на Bombica

Локација: Недојдија
Мислења: 1.698
Се согласил: 17
Се согласиле 7 пати во 6 мислења
Стандардно

Како прво - давањето сокче од цуцла и кашичката немаат врска едно со друго....
Ако не сака да ти пие од шише со цуцла - нема потреба да се нервираш. Сите педијатри ќе ти речат супер, но според искуствата на некои пријателки - мачно е што мора со лажиче и сок и све течно, ама па подобро било...Јас за ова не знам, оти моето пиеше со цуцла.

Е сега еве совет како да фатиш ред - а ќе ти кажам за своето искуство оти така ми е најлесно - ние почнавме со воведување дополнителна исхрана на 4 месеци.
Се почнува со сокчиња и се воведуваат по два вкуса неделно и никогаш не се дава ништо ново доцна попладне (не после 17 - 18 часот)- поради опасноста да се појават алергии , нели, навечер.

Значи почнавме со јаболко и крушка. Прво неколку дена јаболко, па крушка и така наизменично две недели, потоа почнавме да додаваме слива, па банана (наизменично мешајќи ги со оние вкусови кои претходно ги имаше пробано).

По еден месец почнавме со кашички - на ист начин - по два вкуса неделно и по ист редослед - јаболко, круша, слива итд...(бираш ти кои)

Следниот месец почнавме со зеленчук , па со месо и така по ред....Али за ова подоцна...кога ќе ви дојде време...

И да - воведувањето на дополнителна исхрана не е за да се најаде детето, туку да почне да осознава дека постојат и други вкусови, да се навикнува на нив.
Одговорете со цитат
Старо 29-06-2009, 18:31   #22 (Линк до мислењето) Најгоре
Форум почетник

Стандардно

Vi blagodaram na sovetite.Nekolku dena se obiduvame da cicame sokce od cucla i uspeavme.Zemav cucla so pogolemo dupce i pocna da smoka,prvo si ja igra cuclata vo ustata a potoa smoknuva.A vcera mu izblendav malku kompirce i morkovce i mu dadov i jadese.Vo red li e i da prodolzam i dr.denovi da mu davam isto ili da odmoram nekoj den.Mene mi e zatoa sto treba od septemvri da odam na rabota a do togas treba da go naucam se da jade.
vesnadarko моментално не е присутен  
Одговорете со цитат
Старо 29-06-2009, 18:55   #23 (Линк до мислењето) Најгоре
aha

Аватарот на aha

Стандардно

Па за цуцлата неќев да повторувам ете Јаков кажа.Штом почнало да пие ќе се свикни.
Морковот не можеш секој ден да му го даваш бидејќи ќе почне да добива боја на лицето ,најмногу на носето.Давај му ете морков ,брокула може ,ориз варен а морковот нека биде на неколку дена пауза (2-3) да не биде секој ден не смееш.
Исто и со кашичките од праска и слива не претерувај затоа што ќе добие течна столица.
Значи можеш да му даваш и варено јајце само белка ,а на 8 месеци и жолчка .
Сето тоа по малку колку да го навикнеш.Исто можеш и со месо да почнеш варено се разбира и по малку пилешко,или во супа сето измешано .Ако му даваш месни кашички давај му 2-3 дена со морков што се а потоа 3 дена од оние со мисиркино месо без морков што се.
тоа сега за сега друго што те интересира прашај си тука сме.
Поздрав

Одговорете со цитат
Старо 30-06-2009, 14:14   #24 (Линк до мислењето) Најгоре
jagoDica

Аватарот на Bombica

Стандардно

Mene mi e zatoa sto treba od septemvri da odam na rabota a do togas treba da go naucam se da jade.
Ух некако многу ти се брза...А со децата не може така. Прво и основно сега го учиШ да се навикне дека има други вкусови, а не да се најаде од кашичките и сокчињата. Сега сеуште примарна храна му е млекото... А во воведувањето на дополнителна исхрана си има ред и редослед...И секако најважно е трпението а и вниманието - да не дојде до појава на алергии...

Цитат:
Значи можеш да му даваш и варено јајце само белка ,а на 8 месеци и жолчка .
Белка на бебе од 5 месеци? Извини, прв пат слушам. Белката е најголем алерген. Се почнува со жолчка на 8 месеци и тоа прво со 1/4 , се дава една недела (два пати неделно ), па постепено се зголемува количината да дојде до цела жолчка испасирана во кашички.
Белката се дава после година полна.

Цитат:
Сето тоа по малку колку да го навикнеш.Исто можеш и со месо да почнеш варено се разбира и по малку пилешко,или во супа сето измешано .Ако му даваш месни кашички давај му 2-3 дена со морков што се а потоа 3 дена од оние со мисиркино месо без морков што се.
/quote]

Месните кашички се внесуваат последни. Се почнува со овошни, па со зеленчукови, па после месни. И тоа прво во зеленчуковите се става водата во која се варело месото за да се навикне на вкусот. Месото сега на 5 месеци, тешко сварливо е за стомачето кое е навикнато само на млеко..

Сепак ова е само мое мислење и совет...
Одговорете со цитат
Старо 30-06-2009, 14:28   #25 (Линк до мислењето) Најгоре
aha

Аватарот на aha

Стандардно

Нели бебето е 5 и пол месеци ,дури ние збориме ќе стори 6 ,а од 6 месеци се дава се горе што напомнав (освен тоа белката сум ја замешала со жолчка ,се извинувам моја грешка),значи може жолчка од 6 месеци постепено, а од 8 месеци белка , јагоди до 1 година никако ,барем моите лекари што ме подготвиле и што јас знам од мое искуство си кажувам.А дека има колку луѓе толку совети ,точно е колку лекари толку дијагнози.
Се зависи од бебето ,и што тоа сака да јаде ...

П.С. Бомбице срц ако ти кажам од 4 месеци некои деца што јаделе и како јаделе ќе се онесвестиш :happy:

Одговорете со цитат
Старо 30-06-2009, 21:05   #26 (Линк до мислењето) Најгоре
jagoDica

Аватарот на Bombica

Стандардно

Е па така де и јас си кажувам од свое искуство и советите кои ми ги давал педијатарот. Во секој случај не напишав овде ништо измислено.
Нормално дека постои разлика од бебе до бебе. Една мајка ќе ги роди па ќе се разликуваат во тоа што и како сакаат да јадат, а не пак деца од две мајки.

Сепак со некои работи не можам да се сложам...Како на пример (еве ја ќе ти кажам тебе срц, само немој да ми паѓаш во несвест )
- бебе од пет месеци да јаде смоки
- бебе од пет месеци да се храни со каша од брашно и вода затоа што наводно не сака ништо друго да јаде
- на дете пред година да му се даваат манџи запржени, сувомесни продукти, паштети и сл....
- дете од три години да се храни во сендвичара, бурекџилница и сл..

Сепак барем денес имаме можност колку толку здраво и правилно да ги храниме децата. А брзање да им се даде пред време се...не ми се допаѓа...Имаат цел
живот пред себе кога можат да пробаат се што им сака душа...

Пак ќе напомнам- ова е мое размислување по кое се раководам додека го растам детето.... А секој си решава што и како за своето дете...

И да, заборавив...поради работата и јас морав да го оставам синчето на пет месеци дома.

Последно изменето од Bombica; 30-06-2009 во 22:39.
Bombica моментално не е присутен  
Одговорете со цитат
Старо 13-07-2009, 11:45   #27 (Линк до мислењето) Најгоре
aha

Аватарот на aha

Стандардно

Мајкава не кажа дали и помогнавме или ја збунивме уште повеќе
Ама од сопственото искуство највеќе се учи.

Одговорете со цитат
Старо 15-01-2010, 09:24   #28 (Линк до мислењето) Најгоре
Форум почетник

Регистриран: Oct 2009
Мислења: 3
Стандардно

Nemas potreba da se nerviras voopsto, mojata kerkicka ima sega 3 godini no koga bese bebe odbivase sekakov vid hrana so lazicka i cucla sakase samo da cica do 13 meseci obidi se so mnogu lazenje i setanje niz doma, zatoa pak sega moze da se sluci da i kazeme dosta ruckas ke te boli stomaceto i nie pocnavme da pieme sokce mnogu podocna za razlika od drugi bebinja
Meri_Ristova моментално не е присутен  
Одговорете со цитат
Старо 15-01-2010, 18:46   #29 (Линк до мислењето) Најгоре
lavica

Аватарот на milijana

Локација: vo postela od svila
Блог записи: 2
Се согласил: 29
Се согласиле 39 пати во 37 мислења
Стандардно

Jas na moeto zlato (od 7,5 mes)mu davam mesni kasi..ama so kamuflaza.
Vo blender stavam pola od kasickata(od malata teglicka, posebno na hip) dodavam seckana banana(pola) jabolko pola(iseckano) bekutan cajce, nastrana podgotveno so mala voda-pola fildzance, i ako e mnogu gusto..dodavam sok od jabolko(100% jabolko)
Se ova melam so blenderot i ovaa smesa ja pie od 12h do 6h popladne(gledam deka e zadovolen, ne e gladen. So toa sto od utroto koga ke se razbudi do 12h pie dva pati mleko po 200ml nekogas po 150ml(zavisi kako e gladen) Vecerta od 7 h pa natamu isto pie dva pati mleko. Mlekoto mu go pripremam so dve merilca nan i dve merilca meleni biskviti izmesani so nekoja hrana(primer cokolino, medolino ..ili dr)

pozz mnogu do site majki na forumov..se nadevam ke se druzime..ako nekade gresam nekoj neka dade svoj sovet..ke mi bide milo..pozzzz...gr
milijana моментално не е присутен  
Одговорете со цитат
Одговорете

« Photoshopmk | - »
Алатки за темата

Правила за одговарање
Не можете да отварате нови теми
Не можете да испраќате мислења
Не можете да прикачувате додатоци
Не можете да ги изменувате вашите мислења

BB кодот е вклучен
Смешковците се вклучени
[IMG] кодот е вклучен
HTML кодот е исклучен
Trackbacks се исклучени
Pingbacks се вклучени
Refbacks се вклучени

Директно отидете до:

Времето е според зоната GMT +2. Моментално часот е 00:28.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47