Ova mi se sluci pred edno dva ipol casa: Nekoj zvoni na vrata, posto nikoj se nemase najaveno nikogo i ne ocekuvav.
Otvaram vrata - komsivkata so nejzinata Kerka 12 godisna. Sakale da ne zapoznaat (neli se preselivme) novite komsii, pa i decata da se znaele (izgovor) ma da razlika vo godini.
Gi pokaniv vnatre da vlezat od cista kultura i vlegoa.
Posle petnaesetina minuti laf-muabet, jas prasav dali vo blizina tuka ima nekade Stranci (za mene da si znam - mozebi i makedonci ke najdam?!) Koga skokna zenava i mi vika so ovie zborovi: "
Ufff jas mrazam stranci, od dusata gi mrazam, nesakam da gi vidam"...Jas izbrojav do deset i i rekov:
"Jas sum strankinja - od Makedonija sum ". Zenava se najde vo nebrano i bez zbor izleze vo dvor da si zapali cigara, ne se ni izvini - nisto.
Otkako se vrati posede uste pola saat (dolgo bese) - jas pocnav na telefon da si razgovaram so mazot i deteto - onie bea izlezeni, totalno gi ignorirav, od druga strana kaj mene doma se.
Se prasuvam dali postapiv dobro? Ili trebase da ja isteram? Ili da prekutam? Komsii - ebati komsiite
Mnogu nezgodna situacija.
Imate vie nesto slicno doziveano? Stranec si e stranec, a sigurno poveke imam plakano Danok nego od povekeminata Germanci tuka.